«Ο Γολγοθάς» της κυβέρνησης

Του Πέτρου Τρουπιώτη

      Μπορεί ο  Γολγοθάς του Κυρίου για όλους τους ορθόδοξους  να ήταν την περασμένη εβδομάδα, όμως για την κυβέρνηση φαίνεται πως από σήμερα αρχίζει να ανεβαίνει έναν δικό της Γολγοθά.

 Ένα Γολγοθά και επίπονο αλλά και έναν Γολγοθά που θα πρέπει να τον ανέβει πολύ γρήγορα , αν θέλει να ελπίζει στην «ανάσταση».

   Γιατί βεβαίως  η κυβέρνηση πέρασε αρκετά άνετα θα μπορούσε να πει κανείς , δεδομένων και των γενικότερων συνθηκών, το..........
νομοσχέδιο μέσω του οποίου τις επόμενες μέρες θα έλθει η επόμενη δόση του δανείου , όμως τώρα πρέπει να κάνει πολύ γρήγορα αρκετά πράγματα.

  Τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα   πρωθυπουργός είναι μεν γνωστά, όμως τώρα πια είναι ιδιαίτερα πιεστικά και απατούν λύσεις εδώ και τώρα.

  Το πρώτο έχει να κάνει με τον επόμενο « έλεγχο» της τρόικας τον Ιούνιο.

 Βέβαια, με τις κινήσεις που έχουν γίνει φαίνεται , τουλάχιστον αυτή την στιγμή , ότι ο έλεγχος αυτός δεν θα έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους. Ίσως μάλιστα να είναι μια «καλοκαιρινή βόλτα στην Αθήνα».

 Για να είναι όμως κάτι τέτοιο πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να έχουν προχωρήσει όσα μέτρα « έχουν μπει στο αυλάκι».

 Η κυβέρνηση λοιπόν , επιθυμεί να υπάρξει ένα κλίμα ηρεμίας και στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην κοινωνία. Ένα κλίμα που θα βοηθήσει σημαντικά, όπως πιστεύει, στην εμπέδωση προς τα έξω της εικόνας ότι κάτι κινείται στην χώρα. Πως κάτι αλλάζει. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα θετικά μηνύματα που δόθηκαν από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, ώστε να βοηθηθεί και ο αγώνας για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις.

  Παράλληλα , κεντρικό θέμα είναι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές στον δημόσιο αλλά και οι αποχωρήσεις δημοσίων υπάλληλων, μια και αυτό το θέμα αποτελεί ένα είδος βαρόμετρου για την τρόικα. Μια νέα καθυστέρηση στο ζήτημα θα δώσει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στους δανειστές, που όπως φαίνεται για λόγους κυρίως  παραδειγματισμού επιμένουν στις αλλαγές και αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.


  Ο πρωθυπουργός όμως μέσα σε όλο αυτό το κλίμα , τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, την αντιμετώπιση πιθανών απεργιακών κινητοποιήσεων ( πχ καθηγητών στις πανελλήνιες εξετάσεις η τραπεζικών) που θα δυναμιτίσουν το κλίμα , έχει και ένα άλλο ζήτημα που τον ανησυχεί.

 Η εν εξελίξει σύγκρουση Βενιζέλου –Παπανδρέου και οι άγνωστες προς το παρόν παράπλευρες συγκρούσεις, ανησυχούν τον κ Σαμαρά μια και μπορεί να προκαλέσουν « ξαφνικά προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή».

 Όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί ούτε εμμέσως στο ζήτημα , όμως παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις αφού μια απρόβλεπτη εξέλιξη στο εσωτερικό του κινήματος θα μπορούσε να τινάξει την κυβέρνηση και τις προσπάθειες της , στον αέρα.

  Στο περιβάλλον του κ Σαμαρά ελπίζουν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και εν πέσει περιπτώσει δεν θα επηρεάσει το κυβερνητικό σχήμα και την προσπάθεια που γίνεται.

 Εξάλλου ο κ Σαμαράς, φαίνεται να επιθυμεί να ταξιδέψει σε ΗΠΑ και Κινά τις επόμενες εβδομάδες μια και θεώρει τις εκεί επισκέψεις  κρίσιμες για την πορεία των επενδύσεων, ενώ δεν αποκλείεται και νέα επίσκεψη στην Γερμάνια.

 Για να γίνουν όμως όλα αυτά, πρέπει η κυβερνητική μηχανή να τρέχει και η κυβέρνηση να είναι σταθερή…
ptroupiotis@yahoo.gr