ΓΑΠ:«Αν μου το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μου θα έρθω να καταθέσω»

Είναι μια υπόθεση που απασχολεί έντονα το πολιτικό βίο της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Το εθνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής που  θα ερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επί της θητείας του οποίου εκτυλίχθηκε η υπόθεση και η οποία αφορά στον.......

δικό του υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αποφεύγει...με «τρόπο» να παραστεί και να διαφωτίσει περαιτέρω την υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου, o οποίος βρίσκεται στην Αμερική,  προκειμένου να τον καλέσει, για την ερχόμενη Τρίτη, να καταθέσει στην Επιτροπή.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε, μεν, θετικά, λέγοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταθέσει, αλλά διευκρίνισε ότι αν οι υποχρεώσεις του στην Αμερική δεν του επιτρέψουν να παρουσιαστεί ο ίδιος, τότε θα καταθέσει υπόμνημα προς τα μέλη της Προανακριτικής.

Οι νέες υποχρεώσεις του κ. Παπανδρέου στα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ είναι δηλαδή σημαντικότερες από το να διαλευκανθεί μια από τις πιο κρίσιμες και ταυτόχρονα «σκοτεινές» υποθέσεις της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου αν παραστεί στην επιτροπή θα πρέπει να εξηγήσει  το πότε ακριβώς πληροφορήθηκε για τη λίστα,τι πληροφορήθηκε και ποιες ήταν οι ενέργειες του μετά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπίκας έχει καταθέσει ότι είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τη λίστα.

«Αν μίλησα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, δεν ήταν για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά για το πώς θα χειριστούμε την υπόθεση» φέρεται να εχει καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, μετά από επίμονες ερωτήσεις των μελών, ο κ. Μπίκας.

Τα μέλη της επιτροπής θα μπορούσαν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα μόνο με μία «τετ-τετ» κατάθεση του κ. Παπανδρέου καθώς θα προσπαθούσαν να αποσαφηνίσουν δύο επίμαχα σημεία που έχουν προκύψει. Πρώτον, αν ο κ. Μπίκας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και δεύτερον, σε ποιο βαθμό ήταν η δική του εμπλοκή στη διαχείρισή της.

Η απουσία του κ. Παπανδρέου θα σημαίνει άλλο ένα δείγμα απαξίωσης από τον πρώην πρωθυπουργό της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά και των θεσμών της δημοκρατίας όπως είναι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Αν οι υποχρεώσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι σημαντικότερες, τότε ας του θυμίσει κάποιος πως παραμένει βουλευτής σε αυτή τη χώρα.