Πιστόριους: Η άνοδος και η πτώση

Λατρεύτηκε όσο λίγοι αθλητές, αποθεώθηκε για το ταλέντο του, έγινε παγκοσμίως γνωστός για τα ρεκόρ του και πρότυπο για πολλούς νέους που είδαν σε αυτόν μια δύναμη που ξεπερνούσε κάθε όριο… Ο Οσκαρ Πιστόριους, νέος, όμορφος, τραβούσε τα βλέμματα εξαιτίας της γοητείας του, σε τέτοιο βαθμό, που η αναπηρία του έφτανε να είναι................ μια μικρή μόνο λεπτομέρεια. Όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν την ημέρα των ερωτευμένων το χρυσό παιδί της Νότιας Αφρικής, σκότωσε την αγαπημένη του, Ρίβα Στίνκαμπ. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ενώ οι φανατικοί θαυμαστές του δεν πίστευαν ότι ο Οσκαρ τους, ήταν ικανός να διαπράξει ένα τέτοιο φοβερό έγκλημα. Και όμως, υπήρχαν κάποιοι που το περίμεναν…

Μιλώντας στο CNN και στην εκπομπή του Αντερσον Κούπερ, ο αθλητικογράφος Γκράεμ Τζόφε δήλωσε πως ο Πιστόριους «μπορεί να ήταν πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως βαθιά μέσα του ήταν ένας προβληματισμένος αθλητής».

Ο Τζόφε ήταν από τους λίγους νοτιοαφρικανούς δημοσιογράφους που άσκησε κριτική στον «εθνικό ήρωα», ενώ είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι η μηχανή των δημοσίων σχέσεων πίσω από τον άνδρα, που ονομαζόταν Blade Runner, τον έκαναν απρόσιτο. «Υπήρξαν τόσα περιστατικά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, με τον Οσκαρ Πιστόριους, ωστόσο οι υποθέσεις αυτές εξαφανίστηκαν», δήλωσε ο Τζόφε που εργαζόταν στο CNN τη δεκαετία του 1990.

Δεν είναι τυχαίο, που ακόμα και το ατύχημα που είχε στο σκάφος του, το οποίο αποδόθηκε στην κατανάλωση αλκοόλ, αφού βρέθηκαν πολλά άδεια μπουκάλια στο εσωτερικό του, αποσιωπήθηκε λίγο αργότερα, ενώ η αστυνομία σταμάτησε να ερευνά την υπόθεση.

Ο Τύπος της Νότιας Αφρικής, λάτρευε τον Πιστόριους και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον προστατεύσει, ακόμα και αν κάποιοι από το περιβάλλον του άφηναν κάποιες αμφιβολίες γύρω από το κατασκευασμένο ειδυλλιακό πορτρέτο του.

«Είναι σαν να περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο Μαρκ Μπάτσελορ, νοτιοαφρικανός ποδοσφαιριστής που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Πιστόριους. Μιλώντας στην εκπομπή του Κούπερ, τον περιέγραψε σαν έναν οξύθυμο άνθρωπο, με συχνές εκρήξεις οργής και με διάθεση να προκαλεί πολλά προβλήματα.

Στο παρελθόν, μάλιστα, ο Πιστόριους είχε επιτεθεί φραστικά στον Μπάτσελορ γιατί νόμιζε πως η τότε σύντροφός του τον απατούσε με εκείνον. «Ήταν μεθυσμένος. Μου τηλεφώνησε και άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι δεν φοβάται και πως μπορούσε να έρθει να με βρει», είπε ο ποδοσφαιριστής.

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως ο Πιστόριους είχε πάντα μαζί του όπλο και είχε καταθέσει αίτηση για να αποκτήσει άδεια συλλέκτη όπλων ώστε να μπορέσει να αποκτήσει περισσότερα όπλα από τα τέσσερα που επιτρέπει η νομοθεσία στη Νότιο Αφρική.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο οξύθυμος χαρακτήρας του, η αγάπη του στα όπλα και οι παλαιότερες υποθέσεις βίας στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της εκδίκασης του θανάτου της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ.

Στο μεταξύ, όμως, ο Πιστόριους που είναι ελεύθερος με εγγύηση, μένει στην πολλών εκατομμυρίων βίλα του θείου του στην Πρετόρια, ενώ δεν είναι πλέον απαραίτητο να εμφανίζεται δύο φορές την εβδομάδα στην αστυνομία, όπως όριζαν οι όροι της εγγύησης. Αντιθέτως, οι άνδρες των αρχών καλούνται να τον επισκεφθούν στην κατοικία του θείου του και αυτό μόνο περιστασιακά…