Κερδίζει ψήφους ο Γκρίλο σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές

Η ιστοσελίδα Affaritaliani.it, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Lorien Consulting, δημοσίευσε την πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, ενισχύονται το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο Μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο. Την ίδια ώρα, μείωση σημειώνει ο.........
συνασπισμός του Μάριο Μόντι.
Πιο αναλυτικά, αν γίνονταν εκλογές τώρα, το M5S θα αύξανε το ποσοστό του από 25,6% της προηγουμένης αναμέτρησης, στο 28,5%, το Pdl θα σημείωνε αύξηση κατά 4,9 μονάδες φτάνοντας στο 26,5%, φέρνοντας τον κεντροδεξιό συνασπισμό στο 31%, ενώ το Pd θα σημείωνε αύξηση της τάξης του 3,6%, δίνοντας ώθηση στον κεντροαριστερό συνασπισμό που θα συγκέντρωνε 31,9%. Πτώση θα σημείωναν τα μικρότερα κόμματα, ακόμα και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, αλλά και η Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι.
 
Ο αρχιτέκτονας που λέει όχι στην ιταλική προεδρία


Το όνομά του ακούγεται ολοένα συχνότερα στην Ελλάδα, μια και είναι εκείνος που εκπόνησε τη μελέτη για την ανάπλαση του Φαλήρου, η οποία θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ο λόγος για τον δημοφιλή αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος ενεπλάκη στα πολιτικά οράματα του Μπέπε Γκρίλο. Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αφού εχθές πρότεινε τον πρώην υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεως Μόντι, Κοράντο Πάσερα για τη θέση του πρωθυπουργού, προχώρησε σε ακόμα πιο τολμηρές προτάσεις λέγοντας πως ο Πιάνο θα ήταν ιδανικός στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο φημισμένος αρχιτέκτονας σε συνέντευξή του στην Repubblica απάντησε στον Γενοβέζο κωμικό, με τον οποίο συνδέει μακρά φιλία, λέγοντας «σε μια δύσκολη επαγγελματική στιγμή μου, ακολουθώ έναν κανόνα: μπροστά από ένα δύσκολο σχέδιο, γράφω έναν δεκάλογο των βασικών αρχών. Αν γίνονται αποδεκτές, τότε προχωράω. Ας κάνει και ο Γκρίλο το ίδιο και να παρουσιάσει τις αδιαπραγμάτευτες προτάσεις του. Και έπειτα ας δώσει ένα χέρι βοήθειας στον Μπερσάνι για να κυβερνήσει. Είναι το πιο σωστό πράγμα που μπορεί να κάνει. Γνωρίζω ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, όμως οι σωστοί αγώνες δίνονται μαζί».
 
Προτάσεις του Γκρίλο: Έξοδος από το ευρώ, νομιμοποίηση της κάνναβης και διευκόλυνση στη μεταβίβαση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας

Σημαία του είχε κάνει στην προεκλογική εκστρατεία του ο Μπέπε Γκρίλο την έξοδο από το ευρώ, κερδίζοντας πολλούς υποστηρικτές, που πίστευαν ότι δεν είναι ταμπού η Ιταλία να βγει από την ευρωζώνη. Η πρόταση αυτή, εξακολουθεί να είναι μία από τις κυριότερες του Κινήματος Πέντε Αστέρων, όμως δεν είναι η μοναδική. Νομιμοποίηση της κάνναβης, διευκόλυνση στη μεταβίβαση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας, ίδρυση Πεντάστερου σχολείου που θα δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο να αποκτήσουν απολυτήριο…είναι μερικές από τις προτάσεις του κινήματος, τις οποίες τα μέλη του Κινήματος καλούνται να υποστηρίξουν. Όσες, μάλιστα, ψηφιστούν από το 20% τουλάχιστον των συμμετεχόντων στο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί, πρόκειται να τεθούν και στη Βουλή ως προτάσεις νόμου.