Spiegel-online: Η επιστροφή της ευρωκρίσης

«Η κρίση στην Ευρωζώνη απωθήθηκε επιτυχώς εδώ και καιρό – όμως τώρα θα μπορούσε να επανέλθει γρηγορότερα απ’ ό,τι σκεφτόμαστε. Η Ισπανία βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας χρεοκοπίας στα ακίνητα, η Ιταλία απειλείται με την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η........
Κύπρος χρειάζεται άμεσα δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων για τις εξαθλιωμένες τράπεζές της» γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Παρεμπιπτόντως για την Ελλάδα αναφέρει: Ακόμα και εκεί η επίπονη συνέπεια της κρίσης έχει μόνο μετατεθεί. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ενδεχόμενο κούρεμα χρέους το οποίο πολλοί ειδικοί θεωρούν αναπόφευκτο. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε ως εκ τούτου να διαγράψουν ένα μέρος της δανειακής τους βοήθεια προς τη χώρα. Θα έχαναν δισεκατομμύρια. Ακόμη και εδώ η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα συμφέρον να ομολογήσει αυτές τις απώλειες για τον γερμανό φορολογούμενο πριν από τις εκλογές. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι θεωρεί ήδη ως δεδομένο ένα τέτοιο κούρεμα: ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα υπάρχει ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους, αν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους λιτότητας. Επισήμως οι διασώστες του ευρώ έχουν αφήσει ανοιχτό αυτό το σημείο. Στην απόφασή τους του Δεκεμβρίου για την Ελλάδα γίνεται λόγος μόνο για πιθανά περαιτέρω βήματα.