Η διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4093/12 και προβλέπει τη μείωση των συντάξεων των......
βουλευτών και δημάρχων δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πριν το τέλος Μαρτίου, την ίδια στιγμή που πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν δεχθεί απίστευτες μειώσεις στις συντάξεις τους.
Σημερινό δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», αναφέρει ότι εκτός αυτού οι περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών και δημάρχων θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους άλλους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τη διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ του μοναδικού άρθρου του ν. 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπεται ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 συντάξεις των βουλευτών και των δημάρχων των ΟΤΑ Ά και ‘Β βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%.
Αντίστοιχα το ποσοστό μείωσης ανέρχεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.
Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει, ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μία βουλευτική, έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος, έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στις 2.400 ευρώ.
Εάν υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει γίνει η μείωση, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να στείλουν και να συγκεντρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή τρίτη σύνταξη.