Ομπάμα: Μειώνω τις δαπάνες αν δεχτείτε να αυξήσουμε τους φόρους

Μια συμβιβαστική πρόταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, κατέθεσε ο Μπάρακ Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικάνους, προτείνοντας ουσιαστικά αύξηση φορολογίας για να δεχτεί να μειώσει τις δαπάνες...


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό, Τζον Μπένερ, να επιβληθεί υψηλότερη φορολογία σε όσους κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια το χρόνο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντάλλαγμα, ο αμερικανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μειώσεις δαπανών 1,22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και από τα κοινωνικά προγράμματα.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια καλή προσφορά που δείχνει ότι έχουμε πλησιάσει κοντά με τους Ρεπουμπλικάνους καθώς είμαστε στα μισά του δρόμου για τις δαπάνες και στα μισά του δρόμου για τα έσοδα», είπε κυβερνητική πηγή κοντά στις διμερείς συνομιλίες.

Η πλευρά των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί δεν φαίνεται να αποδέχται την πρόταση, λέγοντας όμως ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. «Οποιαδήποτε κίνηση μακριά από το παρελθόν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μια πρόταση που περιλαμβάνει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και μόνο 930 δισεκατομμύρια σε περικοπές δαπανών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη», δήλωσε ο Μπρένταν Μπακ, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, και τόνισε ότι ελπίζει να υπάρξει τελικά συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα των δαπανών και θα αποφευχθεί ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» στις ΗΠΑ.