Ραγδαίες ανακατατάξεις στην Κύπρο

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία. Η απειλή της χρεοκοπίας - πτώχευσης είναι κάτι παραπάνω από ορατή και ρεαλιστική, ως σενάριο, καθώς πέραν των 280 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να διασφαλιστούν άμεσα, για να εξασφαλιστεί η κάλυψη των τρεχουσών ομολογιακών εκδόσεων, υπάρχουν και διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία μένουν ανοικτά με κυριότερο απ όλα το χρηματοπιστωτικό...


Ως γνωστόν, οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες χρήζουν άμεσης ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση. Και μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν ξεκινήσει το παρασκήνιο οι πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο των μεταξύ τους συγχωνεύσεων.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως ζήτημα ανταγωνιστικότητας, ωστόσο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης σε μέγεθος να μην τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις έχουν ξεκινήσει, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που στη κυπριακή πρωτεύουσα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σημειώνονται πρωτοφανή επεισόδια.