Τρεις αρχηγοί αντιμέτωποι με φτώχεια, απεργίες, διαφθορά και γκάλοπ

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα σκιαγραφήσουν απόψε κατά την συνάντησή τους το νέο τοπίο που διαγράφεται για τη χώρα μας με την εκταμίευση της νέας δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αντώνης Σαμαράς, Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα, θα δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που επιτάσσει το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας και θα σχεδιάσουν έναν νέο οδικό χάρτη για την εύφθραυστη συγκατοίκηση...


Κυβέρνηση μακράς πνοής

Ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των 13 πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η τρικομματική κυβέρνηση είναι μακράς πνοής και αποφασισμένη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει νέο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι το υπ'αριθμόν ένα πρόβλημα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν τα προβλήματα τα οποία γεννά η κρίση, η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία :

«Προέχει η κοινωνική συνοχή. Είναι απαραίτητη μια κοινωνική συμμαχία και σας θέλουμε αρωγούς» είπε στους επιχειρηματίες κάνοντας έκκληση για μείωση στις τιμές στην αγορά.

Θορυβημένος ο Βενιζέλος για το χαράτσι

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι είναι βαριά η επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά από το ειδικό τέλος ακινήτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη πως έχει γίνει αντιληπτό ότι είναι μια βαριά επιβάρυνση αλλά μικρή σε σχέση με το συνολικό πακέτο. «Ο νόμος δεν προβλέπει απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κρύψει την ανησυχία του για τις αντιδράσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη επιβολή φόρων στα μεσαία στρώματα.

Φοροδιαφυγή και διαφθορά

Μετά την πεντάμηνη διεθνή μάχη για την εξασφάλιση της δόσης και την εμπέδωση της αίσθησης ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ (το Grexit πέθανε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός) η τρικομματική κυβέρνηση είναι πλέον αναγκασμένη να στραφεί στο εσωτερικό μέτωπο.

Φοροδιαφυγή και διαφθορά έχουν επιβληθεί ως πρωτεύοντες στόχοι από τους δανειστές, όπως αποδεικνύεται και από τις εκθέσεις της Κομισιόν και της Task Force και το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στην αποψινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη εξαγγείλει τη δημιουργία Επιτροπής Σοφών ενάντια στη διαφθορά και για τη θέση του επικεφαλής προαλείφεται ο Βασίλης Ράπανος.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να εντείνει την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ενδεικτική η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι το κυνήγι των φοροφυγάδων και η αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά φορολογικές εκκρεμότητες, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός, εκτός από την απαρέγκλιτη υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στρέφεται στη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως φάνηκε με την σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αρνητικά γκάλοπ

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, η ακρίβεια, η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία που εξακολουθούν να κινούνται εκτός ελέγχου. Το βάρος για τους τρεις αρχηγούς πέφτει πλέον στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, οι επόμενοι μήνες θα είναι οι κρισιμότεροι. Και αυτό διότι η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί και ειδικά η συζήτηση για το μνημόνιο και τα συνεχή μέτρα, έχουν αλλάξει τη διάθεση και το βαθμό κριτικής έναντι του πολιτικού συστήματος.

Ανασχηματισμός και εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανοίξει κατά τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θέμα ανασχηματισμού. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παγώσει κάθε συζήτηση και για αλλαγή του εκλογικού νόμου και θα επισημάνει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι κάθε συζήτηση είναι άκαιρη και αποπροσανατολιστική. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κάθε συζήτηση για απλή αναλογική διογκώνει την δήθεν προεκλογική ατμόσφαιρα, την οποία ο Πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία να αποφύγει.