ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 150 βουλευτές, η κυβέρνηση τρίζει

Αμηχανία και προβληματισμό προκάλεσε και στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου για τη συνοχή της κυβέρνησης αφού η διαγραφή του αφήνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 150 βουλευτές, χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνονται πλέον εξαιρετικά εύθραυστες αφού τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν πλέον τους 151 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας...
Τα τραύματα που αφήνει η κίνηση Λοβέρδου συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του. Αυτό που ανησυχεί τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκάζεται στο εξής να ακροβατεί στη Βουλή με 150 βουλευτές και θα είναι απολύτως εξαρτημένη από τη ΔΗΜΑΡ.

Προβληματίζει η πολιτική γραμμή Λοβέρδου

Ανησυχητικό κρίνεται και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παύει να είναι πόλος κυβερνητικής σταθερότητας και το βάρος πέφτει τώρα στην Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει δείξει ότι το κόμμα του ξέρει να βάζει κόκκινες γραμμές σε κυβερνητικά μέτρα.

Αυτό που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η πολιτική γραμμή στην οποία θα κινηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός δήλωσε χθες ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού φοβούνται ότι σύντομα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αναγκαστεί να κινηθεί αντιπολιτευτικά προκειμένου να βρει ζωτικό χώρο για τον νέο πολιτικό φορέα ΡΙΚΣΣΥ.

Τα ερωτηματικά που θέτει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν θα ακολουθήσουν σύντομα το εγχείρημα Λοβέρδου και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα απειλήσει ακόμη σοβαρότερα την κυβερνητική πλειοψηφία.

Συνομιλητής ο Λοβέρδος

Αυτό που απασχολεί επίσης το περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπορεί να γίνει θεσμικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά αφού αυτό θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι έτοιμος να ανοίξει θεσμικά το θέμα συζήτησης για τον πολιτικό φορέα Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού το ζήτημα αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία.