Σπίτι με Κήπον




«Ήθελα νάχω ένα σπίτι εξοχικό
μ' έναν πολύ μεγάλο κήπο …»
                                    κ. Καβάφης

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

 

«Κόντρα σε όλες αυτές τις συζητήσεις για την κρίση στην Ευρωζώνη, πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι νέοι 16 έως 25 ετών είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αισιόδοξοι και κάνουν όνειρα για το μέλλον. Σε ποσοστό 62% είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση και μόνο εννιά στους εκατό δείχνουν να είναι ανικανοποίητοι.
Το 77% απ’ αυτούς, επιθυμούν κάποτε να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι και οι περισσότεροι πάλι......
από αυτούς επιθυμούν ένα “Σπίτι με Κήπο”!
Γενικώς οι νέοι 16 έως 25 ετών είναι πολύ αισιόδοξοι και έχουν κάθε λόγο», αφού ποτέ άλλοτε μετά το 1949 τα επιτόκια δανεισμού για αγορά σπιτιού δεν ήταν τόσο χαμηλά (γύρω στο 2% και πολλές φορές χαμηλότερα από τα επιτόκια καταθέσεων, ώστε συμφέρει να πάρεις δάνειο για αγορά σπιτιού αφήνοντας άθικτο το βιβλιάριο  ταμιευτηρίου) και ποτέ άλλοτε μετά τον πόλεμο η οικονομία της χώρας δεν πήγαινε τόσο καλά, με 500 δισεκατομμύρια εξαγωγές. Αν καταλάβατε καλά η πρόσφατη έρευνα αφορούσε στη γερμανική νεολαία.  

Οι Γερμανοί νέοι, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και ανεξάρτητα από το αν θα αποκτήσουν κάποτε όλοι ένα σπίτι με κήπο, έχουν κάθε λόγο να κάνουν όνειρα και να είναι υπερήφανοι για τους γονείς τους και για τις κυβερνήσεις τους.