Μπουτάρης: Δεν αποδεχόμαστε συνθήκες Τρίτου Κόσμου

Θέλουμε την εξυγίανση της ελληνικής διοίκησης και οικονομίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε σε επίπεδα διαβίωσης ενός τριτοκοσμικού κράτους, τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Οποιαδήποτε προσπάθεια αποσπαματικής...
αντιγραφής και άκριτης μεταφοράς καταστάσεων της τοπικής και κεντρικής διοίκησης από τη Γερμανία στην Ελλάδα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία και τελικά σε αδιέξοδο, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 3η Ελλονογερμανική Συνέλευση.
Όπως είπε ο δήμαρχος, «μπορεί  να επιθυμούμε όλοι μας την εξυγίανση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε σε επίπεδα διαβίωσης αλλά και νομικού και εργασιακού κεκτημένου ενός τριτοκοσμικού κράτους, όντας μέλος της ευρωζώνης και έχοντας αποδείξει τη βούληση της χώρας μας να είμαστε ισότιμοι εταίροι στην ευρωπαϊκή ένωση».

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ακόμη πως καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πέτυχε ποτέ τη δημοσιονομική προσαρμογή που πετύχε η Ελλάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα: από τις αρχές του 2010 μέχρι το 2012 το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 10% περίπου στο 1% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. «Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα περί απείθειας και τεμπελιάς των Ελλήνων, που καλλιεργείται από τον κίτρινο τύπο της Γερμανίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και εμπίπτουν στη σφαίρα των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, για να μην πω και περίεργων σκοπιμοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρόθεσή μας, και αυτό δείχνουν όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και η συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας – και οι Γερμανοί είναι ένας βασικός εξ αυτών – είναι να τα καταφέρουμε και να βγούμε από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουμε περιέλθει», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ακόμη ότι οι συμμετέχοντες στην ελληνογερμανική συνεργασία δήμοι έχουν την δυνατότητα  να συνεργαστούν με εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων της Γερμανίας, ενώ υπογράμμισε την επαναδραστηριοποίηση στην Ελλάδα των ιδρυμάτων όλων των σημαντικών Γερμανικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέχουν και στην Συνέλευση. «Έτσι, η συνεργασία χαρακτηρίζεται από ιδεολογικό πλουραλισμό και δεν αποσκοπεί στο να προωθήσει μια συγκεκριμένη ιδεολογική ατζέντα», ανέφερε.

«Είναι σημαντικό το μήνυμα που θα προκύψει από την Τρίτη Συνάντησή μας να είναι ένα: το ερέθισμα προς την πολιτικη ηγεσία να προχωρήσει το ταχύτερο στις θεσμικές αυτές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα αποδώσουν στο Κεντρικό Κράτος τον επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο που πρέπει να έχει», είπε.