Σχέδιο τεσσάρων σημείων για λύση στο «ελληνικό πρόβλημα»

Μετά τη δημόσια διαφωνία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι πιστωτές της χώρας φαίνεται, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, να πλησιάζουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει ακόμα οριστικά το θέμα.
Όπως όλα δείχνουν, το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης θα δώσει λύση...
στο ελληνικό πρόβλημα, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα περιλαμβάνε τους ακόλουθους βασικούς άξονες:

α) την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη
β) τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ακόμα και τον μηδενισμό τους
γ) την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής
δ) Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να μοιράσει τα κέρδη της στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, με σκοπό οι κυβερνήσεις των κρατών να τα διαθέσουν στην χώρα μας. Απ' αυτήν και μόνο την κίνηση, το κέρδος για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 10-12 δισ. ευρώ.

Η συμβιβαστική αυτή λύση, την οποία προωθεί ευρωζώνη(βασικά η Γερμανία), θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειασθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και επιπλέον δανεισμός, ενώ, όπως τονίζεται επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως επίμονα ζητάει το ΔΝΤ. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να συναινέσει το ΔΝΤ, το οποίο επίσημα επιμένει στο απευθείας κούρεμα, αλλά τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται πιο διαλλακτικό στις θέσεις του.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα

Για πρόοδο στις συζητήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα γεφυρωθούν οι διαφωνίες τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

«Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και καταγράφουμε πρόοδο. Μένει να φανεί πόσες από τις διαφωνίες θα έχουν υπερπηδηθεί μέχρι την Τρίτη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στο γερμανικό Μπίλεφελντ.