Ενισχύονται οι αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία μετά τις εκλογές

Ο Μαριάνο Ραχόι φαίνεται πως είναι ο μεγάλος χαμένος της τοπικής εκλογικής αναμέτρησης στην Καταλονία, καθώς η κυβέρνηση του Αρτούρ Μας πήρε μεν την πλειοψηφία, αλλά με λιγότερες έδρες, ενώ όλα τα κόμματα που είναι υπέρ της απόσχισης της περιοχής βγαίνουν ενισχυμένα...


Μπορεί ο Αρτούρ Μας να διεξήγαγε πρόωρες εκλογές υποσχόμενος δημοψήφισμα μέχρι το 2016 για ανεξαρτητοποίηση, αλλά η κάλπη του έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι, καθώς, σύμφωνα με το πρώτο exit poll δείχνει νίκη του κόμματός του αλλά με λιγότερες έδρες, 54-57 έναντι 62 , με τη Δημοκρατική Αριστερά, που είναι επίσης υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας, να διπλασιάζει τις έδρες της.

Επονται το Λαϊκό κόμμα, που πλειοψηφεί απόλυτα στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Δύο, άλλα, αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν, μαζί, άλλες 15 έδρες του Κοινοβουλίου.

«Πολλές σημαίες της περιφέρειας της Καταλονίας, αλλά και των αυτονομιστών, η 'εστελάδα' (με το άσπρο αστέρι μέσα σε μπλέ φόντο) ανέμισαν από το πρωΐ σήμερα στους κεντρικούς δρόμους στη Βαρκελώνη», επισήμανε το Γαλλικό πρακτορείο.

Ασκώντας το εκλογικό δικαίωμα, ο Μας τόνισε ότι, «αυτές είναι οι πιό κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Καταλονίας, σε αυτές έχουμε όλοι τον ρόλο μας, τόσο ως χώρα όσο και ως λαός».

Αν η Καταλονία γινόταν ένα ανεξάρτητο κράτος, τότε θα ήταν το έβδομο πλουσιότερο --από την άποψη του κατά κεφαλήν εισοδήματος-- σε όλη την ΕΕ, όπως ο Μας ανέδειξε στις προεκλογικές του ομιλίες, επιμένοντας στον «στόχο» για απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματός του.