Μια άλλη ανάγνωση στοιχείων της τελευταίας δημοσκόπησης

Toυ Πέτρου Τρουπιώτη
 
   Μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, που μπορούν να βοηθήσουν και τα επιτελεία των κόμματων αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, στο να δουν πιο καθαρά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης , δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που παρουσιάστηκε το βραδύ της Δευτέρας από την εκπομπή «Ανατροπή», του Γ Πρετεντερη στο MEGA.
 Στοιχεία που τα στελέχη των κομμάτων , θα .........πρέπει να δουν ιδιαίτερα αναλυτικά και με ανοιχτό μάτι, μια και πολλές παράμετροι δεν είναι ορατές με την πρώτη μάτια ή θα πρέπει να συγκριθούν και με άλλες.
 Ας δούμε αρχικά το πιο « δημοφιλές « στοιχείο της που είναι η πρόθεση ψήφου.
  Στην ερώτηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,2 μονάδες από την ΝΔ(22,3 με 20,1) ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει με 10,3% η Χρυσή Αυγή.
 Εδώ είναι σαφές ότι αυτή την στιγμή η ΝΔ πλήττεται από τα μετρά που λαμβάνει η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πρόεδρο της, όμως, δεν φαίνεται ούτε να καταρρέει, στην χειρότερη στιγμή της, ούτε ο Σύριζα να αποκτά αέρα νίκης….
 Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα και από τα δυο κομματικά επιτελεία.
 Πέραν όμως αυτού του στοιχείου, αλλά και της πρωτιάς Σαμαρά σε σχέση με τον κ Τσίπρα για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργού, κάτι βέβαια που είναι πολύ εύκολα εξηγήσιμο, υπάρχουν αλλά ενδιαφέροντα στοιχεία.
  
  Για παράδειγμα το 43% των πολιτών πιστεύει πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με κυβέρνηση Σύριζα έναντι 21% που θεώρει ότι θα ήταν καλύτερα.
Επίσης, το 50% θεώρει ότι η χώρα μας , και με Τσίπρα πρωθυπουργό θα έμενε στο ευρώ, ενώ το 73,9% θεώρει πως ο Συριζα δεν είναι έτοιμος να κυβέρνηση
 Αυτά τα στοιχεία , μαζί με ορισμένα ακόμα, δείχνουν  σαφώς ότι το εκλογικό σώμα είναι πολύ επιφυλακτικό απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και πως δεν έχει εμπιστοσύνη σε αρκετά από τα όσα λέει. Και αυτό είναι σαφές πως αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να έχει πιάσει οροφή εκλογικής δύναμης αλλά και να μην έχει την δυναμική να πείσει τους πολίτες.
Και μάλιστα στην χειρότερη χρονικά στιγμή για την κυβέρνηση, λόγω της πολίτικής της.
 
    Από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προσέξει , ορισμένα άλλα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα ότι το 83,3 % θεωρεί πως τα οικονομικά  μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διαβεβαιώσεις της δεν πείθουν τους πολίτες και αυτό είναι σημαντικό θέμα αξιοπιστίας.
 Όπως επίσης και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μετρήσει σοβαρά την προσδοκία του ενός στους δυο πολίτες (50,4) για έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του.
 Και τέλος δυο ακόμη αποτελέσματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής , μια και επηρεάζουν άμεσα, πολύ περισσότερο από αλλά , το συνολικό κλίμα.
 Το πρώτο είναι πως το 62,7 των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρέπει πέσει θυσία να μείνουμε στο ευρώ, που πιθανόν σημαίνει ότι έχει γενικώς μεγαλύτερη ανοχή στα όποια μέτρα.
Το δεύτερο είναι αυτό που ένα 62,6% θεώρει πως υπάρχει πολίτικος χώρος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι οι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ , ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούν τα πάντα, από την συνεργασία ως το συνολικό επανακαθορισμό των θέσεων τους.

ptroupiotis@yahoo.gr