"Ευρώπη και ΔΝΤ βρίσκονται μακριά από μια συμφωνία για την Ελλάδα"

Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν βρίσκονται "αληθινά κοντά σε μια συμφωνία" για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την ολονύκτια συνάντησή τους και πριν από μια νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις .......
συζητήσεις.
"Δεν βρισκόμαστε αληθινά κοντά σε μια συμφωνία", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία δεν επέτρεψε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 11 ώρες.
Η διαπραγμάτευση, στην οποία συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, επικεντρώνεται στα μέτρα για να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.
Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο στο 120% το 2020, "αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική", εξήγησε.
Μια μυστική προπαρασκευαστική συνάντηση διάρκειας τριών ωρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη πηγή προσκείμενη στο θέμα, με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και τον αναπληρωτή του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση αυτή επέτρεψε να υπάρξει πρόοδος, αλλά δεν άνοιξε το δρόμο προς ένα συμβιβασμό.
Μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα με την ελπίδα να εκπονηθεί ένας συμβιβασμός.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία για την Ελλάδα. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν "πιθανότητες να βρεθεί μια λύση τη Δευτέρα".
Σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, το Eurogroup διερεύνησε "μια συρραφή μέτρων" για να επιτραπεί η ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μια μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Αθήνα από την ευρωζώνη και η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, αλλά επίσης πολλές πολύ τεχνικές διατάξεις.
"Όμως για να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο, πρέπει να συνδυάσουμε πολλά μικρά μέτρα, και καθένα προσκρούει σε αντιπαλότητες κυμαινόμενης γεωμετρίας", υπογράμμισε η πηγή.
Ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε πως τα εμπόδια έρχονται "μάλλον" από χώρες που θεωρούνται οι "ιέρακες" της βόρειας Ευρώπης, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Ένας άλλος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις, εκτιμά πως το Eurogroup "εντόπισε τα δυο ή τρία σημεία πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος". "Μπορεί να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής", η οποία αφορά ένα άλλο θέμα, τον προϋπολογισμό της ΕΕ, "ώστε οι υπουργοί Οικονομικών που μπλοκάρουν να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία για να εκπονήσουν ένα συμβιβασμό".
Σύμφωνα με εξομοιώσεις που έγιναν γνωστές στο Γαλλικό Πρακτορείο, αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτό το τελευταίο θα φτάσει, στο πλαίσιο των πιο αισιόδοξων σεναρίων αναφορικά με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, στο 144% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020.
Ωστόσο η ευρωζώνη, οι Έλληνες και το ΔΝΤ προέβλεπαν να έχει μειωθεί τότε στο 120%, αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν σήμερα ότι ο στόχος αυτός μπορεί να χαλαρώσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ