Επενδύσεις από τους Έλληνες εφοπλιστές περιμένει η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στον ελληνικό εφοπλισμό ώστε να επενδύσει τα κεφάλαιά του στην χώρα.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η International Herald Tribune στο ξενοδοχείο...
«Μεγάλη Βρετανία» με τίτλο «Greece Investment Forum – Moving Forward».

«Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στον ελληνικό εφοπλισμό ώστε να επενδύσει τα κεφάλαιά του στον τόπο μας» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που ισχυροποιεί τη χώρα διεθνώς, αναπτύσσει την οικονομία, στηρίζει την κοινωνία. Με τρεις λέξεις, είναι ένας τομέας εθνικής υπεροχής».

Σύμφωνα με τον Κ.Μουσουρούλη στόχος είναι η προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και η ενίσχυση της ελληνικής σημαίας.

«Κύριο μέλημά μας είναι να προσελκύουμε ολοένα και περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, με την περαιτέρω διεύρυνση της ελκυστικότητας του Ελληνικού νηολογίου και της Ελλάδας ως τόπου εγκατάστασης εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας.

Προχωρούμε άμεσα σε μια νέα ευέλικτη οργάνωση με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών σε όλους τους παράγοντες: πλοία, ναυτικούς, ναυτιλιακές εταιρείες, ναυτικούς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κ. Μουσουρούλης και συμπλήρωσε: «Μέσω της διοικητικής αναδιοργάνωσης και της μηχανοργάνωσης όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου, θα απλουστευθούν οι διοικητικές διαδικασίες που σχετίζονται με την ναυτιλιακή και παραναυτιλιακή δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, θα συσταθεί Υπηρεσία Μιάς Στάσης, το λεγόμενο One-Stop-Shop, η οποία θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Αυτές λειτουργικά θα είναι ανεξάρτητες, θα φέρουν την ευθύνη για την τήρηση των αυτοτελών βάσεων δεδομένων τους και θα ενημερώνουν το «σύστημα» με τις αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία»...

Ειδική αναφορά έκανε και στη ναυτική εκπαίδευση.

« Η ναυτική εκπαίδευση, ένας από τους πυλώνες ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, την οποία συγκροτούμε υπό ενιαία διοίκηση.
Και όχι μόνο αυτό: Σε μία περίοδο όπου όλοι γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ για τη ναυτική εκπαίδευση σε βάθος τριετίας.

Το έργο που βάζουμε μπροστά είναι ένα έργο πολυσύνθετο, που αφορά συν τοις άλλοις στις υποδομές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι η Ελληνική ναυτική εκπαίδευση, εφόσον διεθνοποιηθεί, μπορεί να προσφέρει πολλά και στον κλάδο και στην εθνική οικονομία».

Ο Κ.Μουσουρούλης αποκάλυψε ότι «στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία μονάδων εξυπηρέτησης Πλοίων και Ναυτικών, ένα δηλαδή ναυτιλιακό ΚΕΠ.

Ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΣ Βάσης Δεδομένων Πλοίων – Ναυτικών, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες, θα δώσει νέες δυνατότητες».

ΠΗΓΗ: protothema.gr