Ο υπουργός Παιδείας, η αξιολόγηση και η τόλμη

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
  Η ιστορία φαίνεται ότι δεν γίνεται για ορισμένους μάθημα.
Και γι αυτό επαναλαμβάνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα ιδία λάθη. Λάθη που τελικά οδηγούν σε ακύρωση των όποιων προσπαθειών τους .  
 Βεβαία, μετά από λίγο διάστημα παραδέχονται ότι έκαναν λάθος, αλλά είναι πια..... πολύ αργά. Η «στιγμή» εχει περάσει ….
  Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει  αυτό το διάστημα , με τους αρμοδίους του υπουργείου Παιδείας και το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
 Δηλαδή για να λάμνε τα πράγματα με το όνομα τους, το θέμα που θα έπρεπε να είναι εκ των ουκ άνευ  σε όλα τα επαγγέλματα. Πόσο μάλλον στους εκπαιδευτικούς.
 Αξιολόγηση , για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους, δεν γίνεται ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες στην χωρά. Και αυτό θεωρήθηκε κάποτε και δημοκρατική κατάκτηση…
 Τώρα λοιπόν , το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιολόγηση. Και μέχρι εδώ όλα καλά.
 Από εκεί και περά όμως αρχίζουν οι απαράδεκτες υποχωρήσεις.
 Ο υπουργός Παιδείας, για να μην προκαλέσει την αντίδραση συνδικαλιστών ακόμα και της παράταξης του , ανακοινώνει ότι η αξιολόγηση δεν θα είναι κριτήριο για την εξέλιξη ή την απόλυση κάποιου. Μονον θετικά θα εχει γι αυτούς που θα κρίνονται θετικά.
 Δηλαδή, ο ίδιος ο υπουργός, « κόβει τα πόδια του» της αξιολόγησης από την αρχή. Την ακυρώνει. 
 Και όμως , ακόμα και τότε οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών ήταν αρνητικές, αλλά και τότε δεν κατάλαβε το υπουργείο τι ακριβώς γίνεται…
Γι αυτό και συνέχισε την ιδία τακτική. Μια τακτική που θεωρείται και αυτή «δημοκρατική». Δηλαδή , ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν για το πώς και από ποιους πρέπει να γίνεται η αξιολόγηση, για το αν θα πρέπει να συνδέεται με την προαγωγή των αξιολογουμένων κλπ.
 Δηλαδή ζήτησε από αυτούς που θα αξιολογηθούν και οι όποιοι δηλώνουν δια των εκπρόσωπων τους ότι δεν θέλουν, να πουν πως θα αξιολογηθούν Και από ποιους….
  Προφανώς λοιπόν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.  ΄Η απλώς θέλουν να πουν ότι έκαναν αξιολόγηση αλλά με αυτή να μην ενοχλήσουν κανέναν.
 Όμως, όπως είναι φυσικό, όταν κάνεις πίσω , ο αντίπαλος θεωρεί ότι πρέπει να ζητήσει κάτι παραπάνω.
 Ετσι, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, με ανακοίνωση της καλεί τα μελή της να μην συμπληρώσουν ούτε καν τα ερωτηματολόγια για το πώς θέλουν να αξιολογηθούν….
Γιατί όπως λέει  «Ο κλάδος έχει καταθέσει ολοκληρωμένες θέσεις για μια αξιολόγηση, που θα έχει στοιχεία ανατροφοδότησης και βελτίωσης, θα αξιολογεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, θα αποτιμά το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο, δε θα χειραγωγεί, δε θα τιμωρεί και δε θα οδηγεί σε απόλυση.
 Δηλαδή γενικότητες, κρίση όλου του συστήματος , άρα φταίνε οι άλλοι, οι συνθήκες, το σύστημα ο καπιταλισμός κλπ και όχι οι δάσκαλοι. Και βεβαία, όσοι κριθούν ακατάλληλοι δεν θα έχουν καμία ποινή, άρα θα συνεχίσουν να διδάσκουν τα παΐδια μας και να τους πληρώνουμε…
 Ελλάδα του 2012.
 Και όμως το υπουργείο ακόμα και τώρα παρακολουθεί. Ακόμα και τώρα αρνείται να Βάλη τοπ μαχαίρι στην πληγή. Θεωρού ο υπουργός ο κ Αρβανιτοπουλος ότι με τέτοιες κινήσεις, με το να μην θιγεί κανέναν , θα περάσει την θητεία του χωρίς εντάσεις και κόστος;.
 Αν το θεώρει κάνει λάθος γιατί η ιστορία δείχνει ότι και κόστος θα εχει και κανένα θέμα δεν θα προωθήσει. Η ιστορία δείχνει ότι στις σελίδες της γράφονται όσοι τολμούν αδιαφορώντας για το όποιο κόστος. Όσοι έχουν όραμα και σχέδιο και το εφαρμόζουν, εστω και κόντρα σε όλα τα ρεύματα….
 Αυτό σημαίνει πολίτικος με όραμα για το μέλλον. Τέτοιους πολιτικούς θέλει η Ελλάδα…