Προγράμματα ρομποτικής χρηματοδοτεί η ΕΕ

Κατά την τελευταία πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 120 ερευνητικά προγράμματα ρομποτικής με περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αφορούν θέματα όπως η κατανόηση του χώρου και της κατάστασης, η αντίληψη του κόσμου μέσα από τεχνητές αισθήσεις (όραση μέσω υπολογιστή, συστήματα αφής κλπ) και η φυσική συμπεριφορά, όπως η σύλληψη αντικειμένων ή μετακίνηση σε χώρους της καθημερινής ζωής...
Η παγκόσμια ζήτηση για ρομπότ και συναφή προϊόντα ανήλθε το 2010 σε περίπου 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 δισ ευρώ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με ρομποτική, περισσότερο από τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ (70%) έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ, ενώ η πλειονότητα συμφωνεί ότι τα ρομπότ «είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι μπορούν να αναλάβουν δουλειές που είναι πάρα πολύ σκληρές ή πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους»(88%) και ότι «είναι καλό πράγμα για την κοινωνία, επειδή βοηθούν τους ανθρώπους» (76%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης την έρευνα στη Ρομποτική μέσω των οικείων προγραμμάτων πλαίσιο για χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συζητούν επί του παρόντος την πρόταση της Επιτροπής για το Horizon 2020. Με διάρκεια από το 2014 έως το 2020 και ενδεικτικό προϋπολογισμό 80 δισ ευρώ, το πρόγραμμα είναι μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία οικονομικής μεγέθυνσης και νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Η ενίσχυση και η εστίαση των προσπαθειών έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ΕΕ αποτελούν βασικό στοιχείο του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη.

proho.gr