Οι Μεγαλόσταυροι, οι πολιτικοί και η αντίληψη των πολιτών …

Του Πέτρου Τρουπιώτη
   Μπορει να θεωρηθεί ότι είναι λεπτομέρεια και μάλιστα , πολύ μικρή , αν σκεφτεί κάνεις το σύνολο των προβλημάτων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες.
 Όμως ακριβώς γι αυτό, η συγκεκριμένη είδηση, προκαλεί ερωτηματικά.
 Ερωτηματικά προς πολλές κατευθυνσεις.
  Για το τι μπορεί  να εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση, τι νόημα εχει, αν κάνεις αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο ........
αντίκτυπος που υπάρχει στην κοινωνία και αλλά παρόμοιε ερωτηματικά. Ερωτηματικά που μπορει να φτάσουν και στο αν τελικά ορισμένοι τουλάχιστον από τους πολιτικούς ηγέτες μας , έχουν  τελικά αίσθηση του τι γίνεται στην κοινωνία, αλλά και το ποιες είναι οι ανάγκες των πολιτών.
 Αναφέρομαι στην χθεσινή τελετή για την απονομή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, στον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο.
 Ας δούμε τι είναι αυτό το Τάγμα Συμφωνά με τα όσα αναφέρονται στα άρχεις της Προεδρίας  της δημοκρατίας για τα Τάγματα Αριστείας , το Τάγμα της Τιμής ιδρύθηκε το 1975 και αντικατέστησε το Τάγμα του Γεωργίου Α΄ το οποίο καταργήθηκε. Είναι το δεύτερο σε ιεραρχία Ελληνικό Τάγμα Αριστείας.
Τα διάσημα του Τάγματος απονέμονται σε Έλληνες πολίτες που διακρίθηκαν στους αγώνες τους για την Πατρίδα, σε οποιονδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης, του εμπορίου, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς που διακρίθηκαν ως προσωπικότητες και συνέβαλαν στην προβολή της Ελλάδας.  Το Ταγμα της Τιμής διακρίνεται σε πέντε τάξεις: τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό.
 Αυτά για το τυπικό του πράγματος.
 Ο κ Πικραμένος είχε διατελέσει Πρόεδρος  Ανωτάτου Δικαστηρίου και επέλεγε ως υπηρεσιακός, μην το ξεχνάμε, πρωθυπουργός, γιατί ετσι προβλέπει το Σύνταγμα. Επρόκειτο δηλαδή για υποχρεωτική τοποθέτηση.
  Άσχετα πάντως από όλα αυτά, ως μέσος πολίτης δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε μια τέτοια αγωνιά, μέσα σε αυτή την πολιτική και κοινωνική κατάσταση να  αποφασίσει να απονείμει αυτόν τον τίτλο. Δεν ξέρω αν τον δικαιούται ή όχι ο πρώην ανώτατος δικαστικός. Ίσως ο κ Πικραμένος να  «διακρίθηκε στους αγώνες τους για την Πατρίδα»  όπως προβλέπει η σχετική διάταξη, ή ετσι έκρινε ο Πρόεδρος.
 Αναρωτιέμαι όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθώντας τέτοιες κινήσεις λέει ότι το πολιτικό σύστημα το μονο0 που κάνει είναι να επιβραβεύει το ένα μέλος του το άλλο;
 Δεν αντιλαμβάνονται ότι μια σειρά από τέτοιες κινήσεις  δίνουν στους πολίτες μια πολύ κακή αίσθηση.  Είναι σαν να υπάρχει ένα μάρκο , κλειστό και απομονωμένο από το σύνολο των πολιτών σύστημα πολίτικων και άλλων παραγόντων που το μονό που το ενδιαφέρει είναι να επιβραβεύει το ένα κομμάτι το άλλο.
 Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοιου είδους κινήσεις επικοινωνιακά, το μονό που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν την πολύ κακή άποψη που εχει το σύνολο ποια των πολιτών για τους πολιτικούς  κάθε είδους και βαθμίδας.
 Και εν τέλει δεν μπορει κάνεις να εξηγήσει σε όλους αυτούς που εμπλέκονται σε τέτοιες κινήσεις, πως σε περιόδους κρίσεων για τους πολλούς , οι λίγοι θα πρέπει τουλάχιστον να μην κάνουν κινήσεις που όχι μόνον δεν έχουν σχέση με τους πολίτες αλλά και , σωστά ή λάθος, προκαλούν τα αρνητικά αντανακλαστικά τους…
 Τέτοια απόσταση ποια έχουν από τον μέσο πολίτη…

   ΥΓ. Η κίνηση  του Προεδρου να ζητησει μειωση του μισθου του, της χορηγιας οπως ονομαζεται, δεν αλλαζει τιποτε .Ισως μαλιστα προκαλει και ειρωνικα χαμογελα