Μπροστά στην παράλυση

«Κατέστη κοινή πεποίθηση στην κοινωνία και στους πολίτες ότι τα αιτήματα των δικαστών είναι λογικά και δίκαια. Τιθέμεθα πρωτοπόροι στον αγώνα όλων των κοινωνικών ομάδων» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι δικαστικοί στον Άρειο Πάγο. Είναι άγνωστο πότε πρόλαβε η κοινωνία και σχημάτισε άποψη για το δίκαιο των αιτημάτων που θέτουν οι δικαστές. Το βέβαιον είναι ότι στις περισσότερες αντιπαραθέσεις μεταξύ Πολιτείας και δικαστικών, η τελική έκβαση είναι συνήθως υπέρ των ........
δικαστών. Ενίοτε και με δικαστική απόφαση.
Την ώρα που οι δικαστές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο, λίγο πιο πάνω, στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει πανό στην είσοδο του κτιρίου, διαμαρτυρόμενοι για αθέτηση υποσχέσεων και επιστροφή στις «μαύρες μέρες», αν και όλα δείχνουν ότι οι μαύρες μέρες είναι μπροστά μας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν συγκέντρωση, οι πανεπιστημιακοί αποφάσιζαν απεργία και οι ένστολοι προετοίμαζαν την αυριανή τους συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο, όπου, όπως υπόσχονται, θα υπάρχουν ενδιαφέροντα...happenings.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση-και για την κοινωνία-είναι κάτι παραπάνω από σύνθετο. Για πρώτη φορά, με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια, μία κυβέρνηση συγκρούεται με οργανικά κομμάτια του κράτους. Η δε σύγκρουση με τους δικαστές είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακύρωση των περικοπών με δικαστικές αποφάσεις, στο πεδίο όπου η δημοκρατία συναντάται με τον παραλογισμό. Επίσης αν όλο το προηγούμενο διάστημα λέγαμε ότι το κράτος αυτό δεν λειτουργεί, τώρα η διαπίστωση θα επενδυθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή δόση αλήθειας. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μία Πολιτεία όταν η ασφάλεια και η Δικαιοσύνη κατέρχονται σε κινητοποιήσεις και, αργότερα, σε λευκή απεργία; Δύσκολα. Και οι συνθήκες αυτές θα αναδείξουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις χρόνιες καχεξίες αυτού του κράτους. Κράτος ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε στην υγεία με τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνονται με το κόστος των φαρμάκων τους. Το κράτος υστερεί και στην Παιδεία με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών και τα προβλήματα που θα αποτυπωθούν στην εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς. Παραλλήλως τα εγκαίνια της ΔΕΘ χορηγούν ερείσματα για κινητοποιήσεις αν και σε μεγάλο βαθμό είναι εμφανής πλέον η κόπωση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδεικνύει τις θετικές δηλώσεις από το εξωτερικό που διαδέχονται η μία την άλλη-είναι εμφανές ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Δεν είναι ότι μπορεί να είναι χωρίς ευρώ στην τσέπη.

protagon