Ερντογάν: «Η Τουρκία παλεύει να μπει 50 χρόνια στην ΕΕ. Ας μπει τουλάχιστον η Βοσνία»

Τις προσπάθειες της Τουρκίας να εδραιώσει εταιρικές σχέσεις περιφερειακής διάστασης με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία χαιρέτισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργού της Βοσνίας, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα μετά από συνάντηση στο Σαράγεβο με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στο Σαράγεβο, τόνισε ότι «είναι λυπηρό που δεν έχει προσκληθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Βοσνία – Ερζεγοβίνη».

«Συζητήσαμε για την επιτυχημένη διμερή συνεργασία. Συμπεράναμε ότι το σχήμα αυτό πρέπει να διευρυνθεί με τις τέσσερις χώρες της περιοχής, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Τουρκία, τη Σερβία και την Κροατία» τόνισε ο κ. Μπεβάντα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη βοσνιακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το newpost.gr

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει την ένταξη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. «Το γεγονός ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν προσκλήθηκε στην ΕΕ παρ’ ότι είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι πραγματικά λυπηρό», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

«Εμείς είμαστε 50 ολόκληρα χρόνια προ των πυλών της ΕΕ. Σίγουρα η Βοσνία – Ερζεγοβίνη πολύ νωρίτερα θα προσχωρήσει στην Ένωση», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Μπεβάντα τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας εκφράζοντας την προσδοκία το τωρινό επίπεδο των εμπορικών ανταλλαγών που φθάνει τα 300 εκ. δολάρια να αυξηθεί και να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια.

Ο κ. Ερντογάν νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε τον τάφο του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, του πρώτου προέδρου της προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και πατέρα του νυν προέδρου της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.