Συνταγή=επιταγή

Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 ένα νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε στην πιο ανταγωνιστική αγορά προϊόντων. Το πλέον πρωτοποριακό φάρμακο για τη θεραπεία μιας σπάνιας σχετικά ασθένειας, κατά την οποία το αίμα του ασθενούς καταστρέφεται και αποβάλλεται τη νύχτα με τα ούρα του, χαρακτηρίστηκε το πιο ακριβό σκεύασμα παγκοσμίως...


Ενας χρόνος θεραπείας κόστιζε εκείνη την περίοδο πάνω από 409.000 δολάρια.

Στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά το παγκόσμιο ρεκόρ του, θα κόστιζε κάπως ακριβότερα. Ενα εξάμηνο θεραπείας θα ξεπερνούσε τα 226.000 ευρώ. Και η προμήθειά του δεν θα απαιτούσε ιδιαίτερα πολυπλοκη διαδικασία.

Ο γιατρός στο νοσοκομείο γράφει τη συνταγή, ο διεθυντής του συμφωνεί εγγράφως. Ακολουθείται αυτό που με λίγα λόγια ονομάζεται "απόφαση έγκρισης" ΔΣ νοσοκομείου, χωρίς έλεγχο από ειδικό γιατρό του ασφαλιστικού ταμείου που επωμίζται τη δαπάνη.

Ετσι, το ασφαλιστικό ταμείο έρχεται αντιμέτωπο με ένα τετελεσμένο γεγονός -αφού η χορήγηση του φαρμάκου έχει προχωρήσει ήδη- και είναι υποχρεωμένο να δώσει τα χρήματα εκ των υστέρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνταγογραφήσει ένας αιματολόγος "νόμιμα" το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο, εκτ΄ςο από το να έχει κάποιος την ασθένεια που ονομάζεται παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, είναι να βρίσκεται στη διαδικασία των μεταγγίσεων αίματος εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων που έχουν καταστραφεί και ΄χουν αποβληθεί μέσω των ούρων.

Πηγή: Τα Νέα