Ο Σόιμπλε προτείνει… χαρακίρι για την ευρωζώνη

Μερικές μόλις ώρες πριν από την αυριανή συνάντησή του στη Φρανκφούρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πολιτικός που…
έμαθαν να φοβούνται οι αγορές, έσπευσε με συνέντευξή του να μας θυμίσει πόσο διαβρωτικό ρόλο συνεχίζει να διαδραματίζει το Βερολίνο στην προσπάθεια της Ευρώπης να ανακάμψει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να αποκηρύξει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, συνδέοντάς τα μάλιστα ευθέως με παιχνίδι συμφερόντων, που στοχεύει στη διαρκή αναστάτωση των αγορών, από τις οποίες είναι υποχρεωμένη να δανείζεται η ευρωζώνη για να μην παραδοθεί στην οικονομική ασφυξία.

Την ίδια στιγμή όμως, ξαναδιάβασε τη… μελωδία της αυστηρότητας απέναντι στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης των στόχων του Μνημονίου για την Ελλάδα, ούτε όμως και να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις, όπως εκείνος αντιλαμβάνεται την έννοια του όρου, προς την Αθήνα.

Το πλέον τραγικό ωστόσο είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα, για καθυστερήσεις και αστοχίες στην εφαρμογή του Μνημονίου, αρνούμενος πεισματικά ότι το Μνημόνιο ήταν λάθος. Ότι η συνταγή ήταν μοιραία για την ελληνική οικονομία και τις ιδιαιτερότητές της. Ότι το πρόγραμμα δεν οδηγεί πουθενά.

Ο Σόιμπλε κηρύττει το συλλογικό, εθνικό χαρακίρι των λαών της ευρωζώνης, και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, παίρνει θέση μάχης απέναντι σε όσα σκοπεύει να του ζητήσει αύριο ο Τίμοθι Γκάιτνερ. Μόνο που η θέση αυτή είναι αμυντική. Και με το κατενάτσιο, κανένα αδιέξοδο δεν αντιμετωπίστηκε.

statesmen.gr