Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης

 
   Τις μεγάλες  γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , αλλά και γενικότερα στην Μ Ανατολή καθώς και στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας και δημιουργούν νέα δεδομένα στην παρουσία της στο διεθνές σκηνικό θέλει να μελετήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Με βάσει τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων και μελετών , ο υπουργός Εξωτερικών Δ Αβραμόπουλος, επιδιωκει να καθορίσει , λαμβάνοντας ειπούν και τις πολιτικες και οικονομικές σχέσεις της χωράς, την στρατηγική της εξωτερικής πολίτικης για τα επόμενα χρόνια . Μια στρατηγική που θα συζητηθεί και στην  σχετική επιτροπή που ήδη εχει εξαγγείλει ότι θα δημιουργηθεί και μετά θα........ σταλεί προς έγκριση και στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής  με στόχο να εγκριθεί και από την κυβερνηση , ώστε να αποτελέσει τον « μπούσουλα» της ελληνικής εξωτερικής πολίτικης για την επόμενη δεκαετία.
 Η κίνηση αυτή, που όπως φαίνεται είναι επιβεβλημένη, λογω των τεράστιων αλλαγών που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην περιοχή αλλά και των αλλαγών που προκύπτουν συνεχώς , από την  αλλαγή των δεδομένων της ελληνικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή κυρίως λογά των οικονομικών προβλημάτων, είναι κάτι που θα έπρεπε να εχει γίνει εδώ και δεκαετίες.
 Η χωρά μας , θα έπρεπε να εχει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην εξωτερική της πολιτική , με συγκεκριμένους στόχους . Μια πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθητέοι εν είδη ευαγγελίου , άσχετα από το ποιος είναι υπουργός ή ποια είναι η κυβέρνηση της χωράς. Μια πολιτική στρατηγική , που θα έπρεπε να εχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κόμματων και να εφαρμόζεται από την διπλωματική υπηρεσία αλλά και από όλους τους άλλους κρατικούς φορείς που μπορει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , να εμπλέκονται στην διεθνή παρουσία της χώρας.
    Μια πολιτική που θα έπρεπε να εξετάζεται και να αναθεωρείται συνεχώς σε σχέση με τα δεδομένα  που υπάρχουν διεθνώς και να αναπροσαρμόζεται ίσως η τακτική αλλά και εν μέρει η στρατηγική. Δεν θα έπρεπε όμως να  αλλάζει  εύκολα και χωρίς να έχουν συμβεί κοσμοϊστορικές αλλαγές  ο στόχος που θα έχουμε θύσει ως χωρά.
 Γιατί μόνον ετσι, με την  προσήλωση στον στόχο θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια στιγμή αποτελέσματα που θα βοηθούσαν την εθνική προσπάθεια στους τομείς που εμείς θα θέταμε ως προτεραιότητα.
 Γιατί μόνον ετσι η Ελλάδα , θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται στην διεθνή σκηνή , ως αξιόπιστη χωρά και θα μπορούσε να εχει και τα ανάλογα κέρδη και τις ανάλογες συμμαχίες, που αποφέρουν και τα οποια κέρδη στο διεθνές στερέωμα.
 
 
  Στο υπουργείο Εξωτερικών , οι συνεργάτες του υπουργού του κ Αβραμοπούλου, αλλά και ο ίδιος θεωρούν πως σήμερα , η ευκαιρία , είναι μοναδική για να μπορέσει να παγιωθεί ένα είδος εθνικού δόγματος στην εξωτερική μας πολιτική.
 Αυτή την στιγμή, αναφέρουν ότι πολλά είναι αυτά που αλλάζουν στην διεθνή σκηνή και μάλιστα πολύ κοντά στην περιοχή μας. Πράγματα που μετατρέπουν όλα τα δεδομένα  και ετσι είναι σαφές ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε την τακτική και την στρατηγική μας με βάσει αυτά τα δεδομένα και βεβαίως να βάλουμε  τους στόχους μας μέσα στο συνολικό παιχνίδι επιρροών και συμφερόντων των διεθνών παραγόντων.
 Το άλλο ζήτημα είναι πως η χωρά μας , έχοντας το οικονομικό πρόβλημα , που βαραίνει σημαντικά στην θέση της στην διεθνή σκηνή , αλλά και  ουσιαστικά εκμηδενίζει τις δυνατότητες μας για παρεμβάσεις σε διαφόρους τομείς όπως ίσως μέχρι σήμερα κάναμε, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ετσι, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την τακτική της και να βάλει σε πρώτη θέση την προστασία των σημερινών δεδομένων στην διεθνή παρουσία, Κοινώς τώρα θα πρέπει να δούμε πως δεν θα χάσουμε κάτι σημαντικό και πως θα διατηρήσουμε την σημερινή θέση της χωράς μας στο διεθνές στερέωμα.
 
 Και τέλος , η συνεργασία των τριών κόμματων στην κυβερνηση, δίνει την δυνατότητα αλλά και την μεγάλη ευκαιρία να μπορέσει να υπάρξει ένα μίνιμουμ εστω πρόγραμμα εξωτερικής πολίτικης. Ένα πρόγραμμα που εκτός από τους άμεσους , μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας, του έθνους, θα μπορέσει να κατοχυρώσει σαφώς την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό της χωράς, προς την Δυτική Ευρώπη.
 Και να τον κατοχυρώσει με τέτοιες θεσμικές και άλλες κινήσεις που να μην είναι δυνατόν να αλλάξει, εστω και αν συγκυριακά κάποιες πολιτικες δυνάμεις ποπό διαφωνούν με αυτή την κατεύθυνση ν, βρεθούν για μικρο διάστημα ίσως στην εξουσία ή στις παρυφές της.
 Να είναι σαφής η κατεύθυνση της χωρας μας,. Κάτι που είναι πολύ βασικο για το μέλλον της χωράς και της κοινωνίας μας.