Με στάση πληρωμών κινδυνεύει η Λευκωσία!

Τελικά η Κύπρος δεν θα αποφύγει το μηχανισμό στήριξης. Μπορεί να μην αποφύγει και κάτι άλλο: Τη χρεοκοπία.

Είχε κάτι το ανατριχιαστικό χθες ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ν. Σιαρλής όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου...
έκριναν σκόπιμο να υπογραμμίσουν ότι η Κύπρος μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της και ότι «δεν πρόκειται να κάνει στάση πληρωμών.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μεγαλόνησο είναι ένα σκληρό πόκερ στο φόντο πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών που ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ ως το τέλος του μήνα και άλλων 723 εκ. ευρώ ως τα μέσα Αυγούστου.

Η Κύπρος θα μπορούσε να βρει αυτά τα λεφτά από το μηχανισμό στήριξης (οι αρχικές εκτιμήσεις στις συζητήσεις με την τρόικα έκαναν λόγο για 10 δισ. ευρώ), ωστόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλει να βάλει τη χώρα σε μνημόνιο, που θα θίξει κυρίως την εκλογική του πελατεία. Αν και δεν κατεβαίνει ο ίδιος στις εκλογές, ο Χριστόφιας δεν θα επιτρέψει στο Συναγερμό να κάνει έναν… περίπατο, και αντιστέκεται στο μνημόνιο.

Αυτό που επιδιώκει ο Χριστόφιας είναι μια συμφωνία τύπου Ισπανίας, η οποία θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον ESM, χωρίς όμως το μνημόνιο, που αποτελεί μετά και την εμπειρία της Ελλάδας εφιάλτη για τον μέσο Κύπριο. Τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει η Κύπρος τα ελλείμματα της, πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλει να τα δανειστεί με διακρατική συμφωνία, από την Ρωσία ή την Κίνα.

Η κυρίαρχη άποψη στην ΕΕ πάντως είναι ότι για να δοθούν τα χρήματα θα πρέπει να υπάρξει συνολικό μνημόνιο, κάτι που προκαλεί τριβές στη σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. ΟΧριστόφιας επιχείρησε να παρακάμψει τις πιέσεις μέσω διακρατικής συμφωνίας για δάνειο 6 δισ. με την Κίνα, έναντι ουκ ευκαταφρόνητων ανταλλαγμάτων. Ωστόσο το Πεκίνο δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε ενδοενωσιακές αντιπαραθέσεις. Όταν κατάλαβε ότι οι Βρυξέλλες ενοχλήθηκαν πέρασε σε σιγή ασυρμάτου.

Ο Χριστόφιας στράφηκε στη Ρωσία, για ένα μικρότερο δάνειο με πιο ψηλό επιτόκιο και όπως δήλωσε χθες ο κ. Στεφάνου, περιμένει απάντηση. Από την πλευρά της πάντως και η τρόικαανέστειλε την προγραμματισμένη για τις 16 Ιουλίου επίσκεψη της στη Μεγαλόνησο κατά μια εβδομάδα και δοκιμάζει τις αντοχές της Λευκωσίας. Για να μην επέλθει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, η κυπριακή κυβέρνηση έβαλε χέρι στο ταμείο των μεγάλων Δημόσιων Επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση με ένα δάνειο 500 εκ. ευρώ από τον κυπριακό ΟΤΕ την CYTA.

Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ πάντως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί η Λευκωσία να καλύψει τις ανάγκες της, καθώς κινείται στο οικονομικό και χρονικό όριο των αντοχών της. Σίγουρα αυτό, ακριβαίνει το δανεισμό στην Κύπρο και στραγγίζει την αγορά από ρευστότητα. Πολιτικά πάντως, ο κ. Χριστόφιας πολύ δύσκολα πια μπορεί να κάνει πίσω…

Θέμης Δαγκλής για το newpost.gr