Αίγυπτος: «Σύγκρουση» του νέου προέδρου με το στρατό για τη... λειτουργία της βουλής

Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου κάλεσε τα μέλη του να συνεδριάσουν αύριο Τρίτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος της χώρας να ανατρέψει μια διαταγή του στρατού για τη διάλυση του σώματος...


Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάαντ αλ-Κατάτνι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα, μια ημέρα μετά την απόφαση του προέδρου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας). Ο στρατός είχε διατάξει τη διάλυση της κάτω βουλής του αιγυπτιακού κοινοβουλίου βάσει δικαστικής εντολής.

Από την πλευρά του, ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε σήμερα να γίνουν σεβαστά «το Σύνταγμα και οι νόμοι» της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο που είχε διαλυθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Mena το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται στις «πρόσφατες εξελίξεις» στη χώρα και εκφράζει την ελπίδα ότι «όλοι οι κρατικοί θεσμοί θα σεβαστούν τις συνταγματικές επιταγές».

Στο μεταξύ, ο Γερμανός Γκίντο Βεστερβέλε θα είναι ο πρώτος δυτικός υπουργός Εξωτερικών που θα συναντηθεί με το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του Βεστερβέλε.

Ο Γερμανός υπουργός πρόκειται να φτάσει αργά σήμερα στο Κάιρο και θα έχει συνομιλίες με τον Μόρσι αύριο Τρίτη. Πρόκειται να προσφέρει την υποστήριξή του στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο.

Η κρίση με τη Συρία που διαρκεί ήδη 16 μήνες, θα είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν όταν ο Βεστερβέλε συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ-Αράμπι. Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψη του Βεστερβέλε στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα.