Διαβάστε τι λένε οι δημοσκόποι για να δούμε το βράδυ τι ψάρια έπιασαν

Τα ψέματα τελείωσαν. Τέρμα οι εικασίες, οι προβλέψεις, οι διοχετεύσεις ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκόποι δίνουν τη θέση τους στους πολίτες.
Αυτοί προσερχόμενοι, σήμερα, στις κάλπες θα μας δώσουν την αυθεντική ερμηνεία των προτιμήσεων τους. Ο προεκλογικός αγώνας που διεξήχθη ήταν μάλλον ευπρεπής ίσως και υποτονικός. Βεβαίως δεν μπορει να υποστηριχθεί ότι οι πολίτες έγιναν σοφότεροι για το τι μέλλει γενέσθαι από αύριο. Τα κόμματα επιχείρησαν να διχάσουν το εκλογικό......
σώμα μεταξύ φόβου και ελπίδας και να το πολώσουν γύρω από το θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ. Σήμερα θα δούμε τι …ψάρια έπιασαν.
Αν προσπαθήσει κάποιος να εξαγάγει ορισμένα συμπεράσματα, που να αποτελούν κοινούς τόπους, νομίζω ότι αυτά είναι τα εξής: Πρώτον, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής η μονομερής καταγγελία του μνημονίου αποκλείεται. Είτε υπάρξει κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρηθεί, σε συνεργασία με τους εταίρους-δανειστές μας να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ή βελτιωτικές τροποποιήσεις του μνημονίου. Το αν θα τα καταφέρει η νέα κυβέρνηση και σε ποιά έκταση είναι ζητούμενο, άρα άγνωστες είναι και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τους πολίτες σε περίπτωση διάψευσης των προσδοκιών τους.
Δεύτερον, τα δύο κόμματα, η Ν.Δ.και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σαφέστατα προηγούνται, αναμένεται, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, να ενισχυθούν κατά περίπου 40% αν όχι και περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι έκπληξη αν η Ν.Δ. από το 19% φτάσει τουλάχιστον στο 26,5%. Δεν θα είναι επίσης έκπληξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ από το 17% φτάσει τουλάχιστον στο 24%. Τα ποσοστά αυτά εικάζεται ότι είναι η βάση τους. Το πόσο ψηλότερα μπορούν να κινηθούν θα το μάθουμε με το άνοιγμα της κάλπης.
Τρίτον, δεν θα είναι επίσης έκπληξη αν τρία κόμματα κονταραχτυπηθούν για τη σειρά κατάταξης στην περιοχή του 7-8%.
Τέταρτον, έκπληξη, και μάλιστα μεγάλη, θα είναι αν το ΠΑΣΟΚ χάσει την τρίτη θέση, όπως κάποια στιγμή υπαινίχθηκε με δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης ή αν το ποσοστό του κόμματος του κυρίου Βενιζέλου δεν είναι διψήφιο όπως έδειξαν, χωρίς αναγωγή και στάθμιση ψήφου, κάποιες δημοσκοπήσεις, αλλά και συζητείται στην πολιτική αγορά. Από την άλλη, θα είναι επίσης έκπληξη αν το ΠΑΣΟΚ αυξήσει το ποσοστό του.
Πέμπτον, δεν θα είναι έκπληξη αν τα ποσοστά του ΚΚΕ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΠΑΣΟΚ υποστούν, μεγαλύτερη (έως 40%) ή μικρότερη (έως 20% ή και 30%), μείωση.
Έκτον, θα είναι θετική (για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης) έκπληξη αν η ΔΗΜΑΡ διατηρήσει ή αυξήσει το ποσοστό της, όπως θα είναι αρνητική (για το δημοκρατικό πολίτευμα) έκπληξη αν συμβεί το ίδιο και με τη Χρυσή Αυγή.
Έβδομον, θα είναι έκπληξη αν οι τρεις μικροί πολιορκητές του 3%, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι και Φιλελεύθεροι, καταφέρουν να το πιάσουν.
Όγδοον, πιθανότατα θα χρειάζεται και τρίτος εταίρος για να επιτευχθεί ο σχηματισμός βιώσιμης συμμαχικής κυβέρνησης.
Ένατον, μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος θα παίξει η αποχή. Εάν είναι μεγαλύτερη από αυτή του Μαΐου θα πρέπει να δούμε τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά για να γνωρίζουμε ποιούς θα πλήξει. Σίγουρα, αν είναι μεταξύ των νεαρής ηλικίας ψηφοφόρων, θα πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος έχει μεγαλύτερη διείσδυση από όλους τους υπολοίπους. Αν είναι στους ετεροδημότες πιθανότατα θα ευνοηθεί η Ν.Δ. αφού η Συγγρού φαίνεται να διαθέτει πιό οργανωμένο μηχανισμό μετακίνησης, ενώ, όπως έδειξαν και οι εκλογές του Μαΐου, οι ημιαστικές και αγροτικές περιοχές επίσης την ευνοούν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δέκατον, αν το λεγόμενο αριστερόστροφο κομμάτι του εκλογικού σώματος αθροιστικά πέσει κάτω από το 50% ή το λεγόμενο δεξιόστροφο κομμάτι υπερβεί το 46%, φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης είναι η Ν.Δ.. Αντίθετα αν το αριστερόστροφο κομμάτι υπερβεί το 53% η το δεξιόστροφο κομμάτι δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 44% τότε φαβορί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδέκατον, αν το κυρίαρχο συναίσθημα των ψηφοφόρων, καθώς θα προσέρχονται στις κάλπες, είναι ο φόβος για πιθανή έξοδο από το ευρώ τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών τις έχει το κόμμα του Αντ. Σαμαρά. Αν αντίθετα επικρατήσει η άποψη ότι μπορούμε να απαλλαγούμε, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση τότε τον πρώτο λόγο τον έχει ο Αλ. Τσίπρας.
Δωδέκατον και εν κατακλείδι, το στατιστικό λάθος, το συν-πλην 3% δηλαδή, είναι αυτό που θα κρίνει το νικητή της σημερινής αναμέτρησης και κατά συνέπεια προδιαγράφει τα όρια εντός των οποίων θα σχηματισθεί, αλλά και θα κινηθεί, η νέα κυβέρνηση, η οποία πρέπει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη να ορκισθεί, αν δεν θέλουμε να εισέλθουμε, ως χώρα, στη διακεκαυμένη ζώνη.
Matrix