Κρίσιμες οι 100 πρώτες μέρες για τον Ολάντ

Καμιά περίοδο χάριτος δεν αναμένεται να έχει ο Φρανσουά Ολάντ, που καλείται να κυβερνήσει υπό την διπλή επίβλεψη των αγορών αλλά και των ευρωπαίων εταίρων του.

Θα πρέπει να ενεργήσει με ταχύτητα μέσα και έξω από τη χώρα.

Τον Μάιο ο νέος Γάλλος πρόεδρος...
έχει βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, με διεθνείς συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (G8, G20, NATO) και στις Βρυξέλλες με το άτυπο Συμβούλιο στις 23 του μήνα.

Τον Ιούνιο έχει τις βουλευτικές εκλογές (10 και 17) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 του μήνα, όπου θεωρείται ότι θα δοθεί μια κρίσιμη μάχη για το δημοσιονομικό σύμφωνο και την ανάπτυξη.

Στο μεταξύ θα πρέπει να συντονίσει τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, καθησυχάζοντας δυσαρεστημένους που εργάσθηκαν για τη νίκη του, αλλά θα βρεθούν εκτός σχήματος.

Έτσι η οικονομική εφημερίδα Λα Τριμπίν δεν διστάζει να κάνει για «Ηράκλειους Άθλους» που θα κληθεί να φέρει σε πέρας ο Ολάντ με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, η χθεσινή συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύθηκε από παρατηρητές ως ένδειξη του «κατεπείγοντος χαρακτήρα» που δίνει ο πρόεδρος στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το ότι δεν δίστασε να προφέρει δημόσια τις δύο λέξεις-ταμπού για την Καγκελάριο --«αναδιαπραγμάτευση» (του δημοσιονομικού συμφώνου) και «ευρωομόλογα»-- εκτιμάται επίσης ότι αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα προς το γαλλικό λαό ότι προτίθεται να κρατήσει τις υποσχέσεις του.