Έρευνες για πετρέλαιο σε Ρόδο και Καστελόριζο ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση


Την έναρξη γεωτρήσεων για ανεύρεση πετρελαίου σε τρεις θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, νοτίως της Ρόδου και στο Καστελόριζο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, η τουρκική κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας ανακοινώθηκε μια σειρά από αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου του 2012 από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε ελληνική ΑΟΖ. Πρόκειται για τις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές νότια της Ρόδου και επίσης δυτικά, ανατολικά και νότια του Καστελόριζου...

Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω μιας εσωτερικής νομοθετικής πράξης, φέρεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να αποσπά τις συγκεκριμένες περιοχές από τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη, να αποφασίζει μονομερώς ότι αυτές ανήκουν σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας και, εν ολίγοις, να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον φυσικό πλούτο του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
92638g Kastelorizo
Ενέργεια που "αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο", χαρακτηρίζει τη μονομερή χορήγηση αδειών από την τουρκική κυβέρνηση το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημειώνει ότι "οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα", ενώ επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι "το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".
Ποιες είναι, όμως, οι ενέργειες με τις οποίες θα κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Διαβήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας κάποια στιγμή τα επόμενα 24ωρα, είναι η απάντηση που δίνεται από αρμόδιους διπλωμάτες.
Στο ερώτημα προς ανώτατο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών αν η Άγκυρα "έπιασε στον ύπνο" την ελληνική κυβέρνηση, η απάντηση ήταν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χορηγήσει η τουρκική κυβέρνηση άδειες ερευνών σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.
Ωστόσο, το θέμα είναι μεγάλης διπλωματικής και πολιτικής σημασίας. Την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου κάνει λόγο για "καλή γειτονία και πολιτική μηδενικών προβλημάτων", φαίνεται ότι αυτά δεν τηρούνται στην πράξη. Αντιθέτως, η τουρκική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να οικειοποιηθεί και τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας εκμεταλλευόμενη μια περιοχή στην οποία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη


Πηγή: tvxs