Μια «γκάφα» αναβάλλει την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα;

Αναβρασμός στο διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα, που σύμφωνα με «ημιεπίσημες» δικαιολογίες, οφείλεται σε αδυναμία της ελληνικής πλευράς να εγγυηθεί τις συνθήκες ασφάλειας του υψηλού της προσκεκλημένου, εντός των ημερών του Πάσχα.

Ο Vladimir Putin επρόκειτο να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη ρωσική ...
μονή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην διάρκεια της παραμονής του επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Η υπόθεση έγινε γνωστή από διαρροή του Κρεμλίνου ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Η απάντηση που υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έλαβαν από την Ελληνική κυβέρνηση –κατά τη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών οι οποίες συνήθως ανταλλάσσονται κατά την προετοιμασία της επίσκεψης- ήταν ότι δεν θα είναι εφικτή η υποστήριξη της επίσκεψης αφού ο κρατικός μηχανισμός το Πάσχα βρίσκεται σε… αργία.

Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις όμως δοκιμάζονται εδώ και καιρό, καθώς είναι η δεύτερη «ατυχής» προσπάθεια προσέγγισης, με πρώτη την άρνηση πριν από λίγους μήνες, του ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, να δεχθεί στη Μόσχα τον τότε ομόλογό του Σταύρο Λαμπρινίδη, ενώ οι διπλωματικές υπηρεσίες είχαν ήδη προετοιμάσει την επίσκεψη.

Στους διπλωματικούς διαδρόμους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ψιθυρίζεται, σύμφωνα με το skai.gr, ότι οι αιτιάσεις αυτές της Αθήνας «δυσαρέστησαν» τη Μόσχα που προτίμησε, εξαιτίας της απρόσμενης αυτής απάντησης, να αναβάλει την επίσκεψη σε εύθετο χρόνο.

Η απάντηση που προφανώς προκάλεσε την δυσφορία της Μόσχας, δόθηκε δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα, και είναι η εξής:

«Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού»