Λαικισμος

Tου Πέτρου Τρουπιώτη


  Δυστυχώς όλοι, μα κυριολεκτικά όλοι οι πολιτικοί μας, όλοι αυτοί που  σε ένα μηνά  θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, χθες, απέδειξαν ότι ο λαϊκισμός δεν είναι κάτι που τους αφήνει αδιάφορο.
 Απέδειξαν ότι ρέπουν προς αυτόν  και ας κατηγορούν τους αντίπαλους τους για το αντίθετο.
 Έκαναν  σαφές πως όταν οι ανάγκες της επικοινωνίας το απαιτούν, ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουν , είναι έτοιμοι να διαβούν τον........... Ρουβίκωνα και να αγκαλιάσουν τον λαϊκισμό.
   Η τραγική κίνηση του φαρμακοποιού που έβαλε τέλος στην ζωή του , πρωί πρωί στην μέση της πλατειάς Συντάγματος , ήταν η  αφορμή που οδήγησε τους πολιτικούς στις αγκαλιές του λαϊκισμού. Αυτού του φαινόμενου που κατά τα αλλά ξορκίζουν , κατηγορούν και διαγράφουν.
 Όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους πρόεδρους των νέων κόμματων , βρήκαν την ευκαιρία, να εξηγήσουν ο καθένας όπως τον βολεύει την κίνηση αυτή του συνταξιούχου φαρμακοποιού.
 Και βεβαίως να  προσπαθήσουν να την στρέψουν υπέρ πους.
 Κάποιοι , επικοινωνιολόγοι , που προφανώς κινούνται με μυαλό δεκαετιών πριν, με την πάλαια  «αριστερή» λογική , του «καβάλησε στο κύμα όταν βλέπεις να έρχεται για να ανεβείς στον αφρό», έτρεξαν να οδηγήσουν τους προϊστάμενους τους , σε μελιστάλακτες δηλώσεις.
 Και βεβαία, όταν έγινε γνωστό ότι ο ένας έκανε δήλωση , έτρεχε και ο άλλος πολίτικος αρχηγός να κάνει  δήλωση και αυτός και μάλιστα λίγο πιο δακρύβρεχτη.
 
 Και βεβαία η αυτοκτονία ενός συνανθρώπου μας και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε, δεν μπορεί να μην συγκλονίζει τον μέσο πολίτη. Δεν μπορεί να μην του δημιουργεί ερωτηματικά για το τι τον οδήγησε εκεί. Ίσως μάλιστα να που δημιουργεί και οργή αν θεωρήσει πως κάποιοι με τις κινήσεις τους ή τις παραλήψεις τους οδήγησαν αυτόν τον 77χρονο στο απονενοημένο αυτό διάβημα.
 Όμως , από εκεί και περά τα πράγματα, αλλάζουν.
 Από εκεί και περά, και χωρίς κάνεις να εξετάσει τις λεπτομέρειες όλης αυτής της ιστορίας, το γιατί αυτός ο άνθρωπος προχώρησε στην κίνηση του αυτή, ποια ήταν η δική του συναισθηματική κατάσταση, τι ήθελε να δείξει με αυτό που έκανε, να κάνουν όλοι δηλώσεις  πάει πολύ.
 Δείχνει πως κάποιους , που οδήγησαν τους πολιτικούς στις δηλώσεις αυτές, το μόνον που τους ενδιαφέρει είναι πως θα κερδίσουν από όλα. Και όχι βεβαία αυτό καθ αυτό το πρόβλημα.
 Γιατί σε αντίθετη περίπτωση , θα είχαν ενδιαφερθεί και για τους εκατοντάδες άλλους που έχουν για ιδίους ή παρόμοιους λόγους αυτοκτονήσει τον τελευταίο χρόνο, αλλά μακριά από τα φωτά της δημοσιότητας.
 Τους εκατοντάδες αυτούς , που ακόμα και η στατιστική υπηρεσία δεν δίνει τους τελευταίους μήνες στοιχειά για τις αυτοκτονίες.
 Θα είχαν ενδιαφερθεί για το θέμα εδώ και καιρό.
 Όμως όπως φαίνεται , ενδιαφερθήκαν , μόνον και μόνον γιατί το ζήτημα αυτή την φορά έγινε μπροστά στα φωτά της δημοσιότητας.
 Και γι αυτό οι αντιδράσεις τους είναι λαϊκισμός.
 Όπως είναι λαϊκισμός και η κίνηση για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, από « αγανακτισμένους» . Γιατί αναζητούσαν μια ευκαιρία για κινητοποίηση.
 Ο λαϊκισμός δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε πολιτική κατεύθυνση , ούτε ηλικία , ούτε οικονομικά δεδομένα, . Χτυπά όλους και είναι καταδικαστέος.
 Όποιος δεν ενδίδει σε αυτόν αποδεικνύει τον πολιτισμό του.