Η «νέα Εβίτα» κουνάει το δάχτυλο στους ισχυρούς

Για τους εχθρούς της είναι μια φιλάρεσκη λαϊκίστρια πολιτικός, μια πρόεδρος-κοκέτα που επιλέγει να συμπεριφέρεται ως «τραμπούκος» στη διεθνή σκηνή και να λέει στους ψηφοφόρους ακριβώς αυτό που θέλουν να ακούσουν, εν προκειμένω, πως η χρεοκοπία του 2001 ήταν αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990...


Ο λόγος για την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», σε εκτενές δημοσίευμά της. Όπως σημειώνει, η πολυσυζητημένη πρόεδρος της Αργεντινής, για τους φίλους της όμως είναι μια «νέα Εβίτα Περόν», μια κεντροαριστερή υπερασπίστρια της εθνικής κυριαρχίας, η οποία δεν διστάζει να συγκρουστεί ακόμη και με γίγαντες (με το Λονδίνο για τα Φόκλαντ, με τη Μαδρίτη για το πετρέλαιο, με το ΔΝΤ για το χρέος) στον αγώνα της για εθνική ανεξαρτησία.

Η κ. Κίρσνερ, είναι η 59χρονη πρόεδρος που προ ημερών ανακοίνωσε, με τακτική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», πως κρατικοποιεί τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της πατρίδας της (YPF).

Η ίδια, ντυμένη στα μαύρα (ακόμη πενθεί τον σύζυγό της Νέστορ Κίρσνερ, που επιβίωσε το 2010, τον οποίο διαδέχτηκε στην προεδρεία το 2007 με το υψηλότατο εκλογικό ποσοστό των 45,3%, εξακολουθεί, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, να κινείται στη σκιά του συζύγου της. Ιδίως η τελευταία απόφαση της ίδιας να κρατικοποιήσει την YPF έσκασε σαν βόμβα στο διεθνές στερέωμα προκαλώντας αντιδράσεις, ενώ κάποιοι την αποκαλούν θηλυκό Τσάβες. «Είμαι επικεφαλής του κράτους κι όχι τραμπούκος», απαντά εκείνη, κατηγορώντας την Ισπανία πως είχε εγκαταλείψει στην τύχη της την εταιρία, με αποτέλεσμα πλέον να έχει πληγεί η ενεργειακή βιωσιμότητα της Αργεντινής (μόνο πέρσι αναγκάστηκε να πληρώσει 9,4 δισ. δολάρια για εισαγωγές καυσίμων, κι αυτό ενώ μέρος των δικών της κοιτασμάτων μένει ανεκμετάλλευτο). Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την στάση της η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί στην διεθνή απομόνωση, όπως με την απόφασή της να μην επιτρέπει πρόσβαση του ΔΝΤ στους λογαριασμούς του αργεντίνικου κράτους.

Ενδεικτικά, τη δυσφορία τους για της στάση της πολυθρύλητης προέδρου της Αργεντινής έχουν εκδηλώσει πολλές χώρες, όχι μόνο του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αλλά και η Ιαπωνία και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Κολομβία και του Περού.

Όπως και να χει, η κ. Κρίσνερ, με τις επιλογές της, μάλλον θα μείνει στην... Ιστορία της χώρας της.