Αφιερωμένη στους Γλέζο, Σάντα

Η κρίση της μνήμης και άρα των πολιτισμών, των γλωσσών και των ταυτοτήτων, άμεσα συνδεδεμένη και με την οικονομική κρίση, αποτέλεσε το θέμα της εσπερίδας που διοργάνωσε απόψε το Εργαστήρι Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη μνήμη του αγωνιστή Λάκη Σάντα.
Υπό τον τίτλο «Αθήνα:...
Η κρίση της μνήμης», οι συμμετέχοντες ομιλητές, από τον πανεπιστημιακό χώρο κυρίως, ανέπτυξαν μεταξύ άλλων θέματα γύρω από τη σχέση της Αθήνας με τη μνήμη, την ανάπτυξη της προπαγάνδας ως τρόπου παρέμβασης στη μνήμη και την ανάγκη της μνήμης στην εποχή του Μνημονίου....
Επίσης, αναφέρθηκαν εκτενώς στην ηρωική πράξη των Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου, που τον Μάιο του 1941 κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. «Η σημερινή μας αναφορά στην ηρωική πράξη που ο Λάκης Σάντας πραγματοποίησε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, δεν έχει μόνο συγκινησιακούς στόχους. Είναι ίσως ο πιο πρόσφορος τρόπος για να εξηγήσουμε πώς από την κρίση ως γεγονός που υφιστάμεθα παθητικά, ενοχοποιημένα και μαζοχιστικά, πρέπει να περάσουμε στην κρίση ως ικανότητα του κρίνειν και του δραν, στην κρίση ως κριτήριο αντίστασης» παρατήρησε η καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέπη Ρηγοπούλου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μανώλης Γλέζος. Πάντα χειμαρρώδης στο λόγο του, ο κ. Γλέζος θυμήθηκε τα σχολικά του χρόνια με τον Λάκη Σάντα, αφηγήθηκε την ηρωική τους πράξη και σχολίασε την επικαιρότητα. «Ήθελα να κάνω απολογισμό στο φίλο μου τον Λάκη για όσα έγιναν από τότε που έφυγε από τη ζωή. Φίλε Λάκη, αν καταφέρουμε και βρούμε τον εαυτό μας, τότε ο λαός θα νικήσει ουσιαστικά. Το αίτημα δεν είναι να αλλάξουν οι κυβερνήσεις, ο αγώνας του λαού είναι να αλαλάξει ριζικά το σύστημα. Αυτό που δεν καταφέραμε εμείς, να γίνει κατορθωτό τώρα» είπε.
Παρούσες στην εκδήλωση ήταν και οι κόρες του Λάκη Σάντα, Γεωργία και Αλεξάνδρα. Η τελευταία ανέγνωσε ομιλία του πατέρα της, που πραγματοποίησε στις 9 Μαΐου 2004, επέτειο λήξης του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στη Μητρόπολη των Αθηνών. «Σήμερα γνωρίζω ότι οι παλαίμαχοι και βετεράνοι μαχητές της Ευρώπης με μεγάλη τους λύπη βλέπουν πάλι στον ανατέλλοντα 21ο αιώνα να δημιουργούνται παρόμοια φαινόμενα, στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιδρομές κατά αμάχων, εξαφανίζοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των λαών» έλεγε κατά την ομιλία του εκείνη.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.