Διαγραφή χρεών ζήτησε ο Τσίπρας

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να καταργηθεί η ώρα του πρωθυπουργού στη βουλή καθώς όπως είπε «ο Πρωθυπουργός έρχεται στη Βουλή μόνο όταν πρόκειται να ψηφιστεί κάποιο πακέτο σκληρών μέτρων για να βγάλει μία προετοιμασμένη, από τους συνεργάτες του, ομιλία, όχι όμως για να απαντήσει στα ερωτήματα των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο ζήτημα της Συνέντευξης Τύπου για τη διαγραφή χρεών των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες, τόνισε ότι η αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια....
, οφείλεται στο «γεγονός ότι υπήρχε μία ασυδοσία ακριβώς γιατί ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών αποτελούσε σημαντική πηγή κερδοφορίας για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι διακανονισμοί για τα στεγαστικά δάνεια «εξυπηρετούν τους τραπεζίτες και όχι τους δανειολήπτες» και τόνισε ότι «Οι τράπεζες αρνούνται κάθε συζήτηση για αναγκαίο κούρεμα, την ίδια στιγμή όμως που ενισχύονται με 58 δις –απ’ ότι μάθαμε σήμερα– προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις απώλειες που θα υποστούν τόσο από το «κούρεμα» των ομολόγων αλλά και τις απώλειες που αφορούν τα επισφαλή δάνεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Την ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

• Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες, να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.


• Και, την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά/προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπεραναλήψεως.