Έχουμε αστυνομία “ τυφλή και κουφή”…

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 

    Δεν είχαμε πληροφορίες  που να  ανέφεραν σχέδιο  για επεισόδια στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή   δήλωσε η ηγεσία της αστυνομίας, σε συνέντευξη της  που αναφέρθηκε στην    για μια ακόμα φoρα καταστροφή της πρωτεύουσας.
 Και την δήλωση αυτή Τήνε κάνε για να απαντήσει σε όσους  μιλούσαν για απροετοίμαστη αστυνομία . Μόνον που φαίνεται ότι δεν  κατάλαβαν οι ηγέτες της ΕΛΑΣ , ότι με αυτή ν τους.......
την δήλωση ουσιαστικά αποκάλυπταν και το μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται ότι έχουν οι δυνάμεις ασφάλειας αρκετά χρονιά τώρα.
 Και το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Η έλλειψη πληροφοριών.
Αρκετά χρόνια τώρα,, η αστυνομία ‘ξέχασε”  ότι έχει έναν πολύ σημαντικό ρολό που ουσιαστικά αποτελεί και βασικό τομέα της λειτουργιάς της και οδηγό για όλες τις άλλες δράσεις της . Τον τομέα των πληροφοριών.
 Για λογούς που έχουν να κάνουν τις περισσότερες φόρες από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ιδεοληψίες και αλλά τέτοιου είδους φαινόμενα, τα ανά την χώρα τμήματα ασφάλειας καθώς και ο αντίστοιχος κεντρικός κορμός της ΕΛΑΣ και γενικότερα το σύστημα συλλογής πληροφοριών, σχεδόν καταργήθηκε.  Αρκετά από τα τμήματα ασφάλειας στελεχώθηκαν με νεαρούς , άρα και απείρους αξιωματικούς και άνδρες, στους οποίους ανατέθηκε  ένα τυπικό , έτσι όπως  εξελίχθητε καθήκον , αυτό της έκδοσης ταυτοτήτων  και μια σειρά από αλλά γραφειοκρατικής λογικής πράγματα.
 Παράλληλα με τις αγκυλώσεις ιδεολογικού τύπου σε σχέση με τις πληροφορίες  που θα οδηγούσαν σε γνώση πρόσωπων και πραγμάτων, εξελίχθητε μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε σειρά υπηρεσιών της ΕΛΑΣ,  για λόγους που έχουν να κάνουν συνήθως με την διαδικασία προώθησης στελεχών προς τα ανώτατα κλιμάκια, με αποτέλεσμα να στεγανοποιηθούν σχεδόν τα τμήματα και να μην διαχέονται ακόμα και οι όποιες πληροφορίες υπήρχαν.
  Μέσα σε αυτό το κλίμα , ήλθε και έδεσε ,που λένε, και η αντίθεση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΥΠ,  οι όποιες επίσης δεν ήθελαν να μοιραστούν καμία τους πληροφορία, θεωρώντας ότι είναι πάνω από όλους, με αποτέλεσμα τελικά η αστυνομία να κοντεύει να μείνει τυφλή και κουφή.
 Και ένας  οργανισμός τυφλός και κούφος, είναι αδύνατον να προετοιμάσει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα . Αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα αντιδρά σπασμωδικά και βίαια, με στόχο το …πουθενά.
 Έτσι και έγινε. Η αστυνομία, προσανατολίστηκε στην λογική της καταστολής. Ιδρύθηκαν κάθε είδους ομάδες και υπηρεσίες για δράση και φαίνεται πως αποτελούν αυτή την στιγμή την βασική δραστηριότητα της ΕΛΑΣ.
 Έχουμε δηλαδή αντιστρέψει τον βασικό κανόνα που ισχύει σε όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Δηλαδή την πρόληψη. Και η πρόληψη σημαίνει πληροφορίες.
 Όσο περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες έχεις, όσο καλυτέρα μπορείς να τις οργανώσεις και αξιοποιήσεις , τόσο πιο εύκολη είναι η πρόληψη και τόσο πιο μικρή είναι η ανάγκη για καταστολή.
 Απλά , απλούστατα  πράγματα , που φαίνεται πως κάποιοι για δικούς τους λόγους, δεν θέλουν να τα εφαρμόσουν. Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τα ξέρουν ή δεν τα κατανοούν.
  Αποτέλεσμα όμως όλης αυτής της τακτικής , είναι και αυτό που είδαμε το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα και  που δυστυχώς πολύ εύκολα μπορεί να ξανασυμβεί. Έξαλλου είναι κάτι που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια διαρκώς…
  Μια  σωστή προσπάθεια το 2008, του τότε υφυπουργού Δ Τάξης , ναυάρχου  και γι αυτό με άλλη νοοτροπία,  Παναγιώτη Χηνοφώτη για δημιουργία κοινής αποθήκης πληροφοριών  όλων των αντιστοιχών υπηρεσιών ώστε να  μπορούν πολύ πιο εύκολα να γίνουν συνδυασμοί και χρήση των δεδομένων  ( πρώτα στον τομέα της τρομοκρατίας , αντιμετωπίσθηκε αρνητικά, ετεθησαν κάθε είδους εμπόδια και μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο εγκαταλείφτηκε πλήρως.
 Και όμως θα μπορούσε να είναι ένα πολύ θετικό βήμα  που και θα βοηθούσε σημαντικά την ΕΛΑΣ και θα έδειχνε την ανάγκη ανάπτυξης του συστήματος πληροφοριών και ανάλυσης τους και  βεβαίως , εν τελεί, θα μείωνε την ανάγκη χρήσης δυνάμεων καταστολής  κάθε είδους.

ptroupiotis@yahoo.gr

 

Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας πατώντας εδώ