Ώρα να βοηθήσουμε

  Ημίαιμος
 Τα νέα μέτρα που φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση, προβλέπεται να "γονατίσουν" ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Τα όρια των ευπαθών ομάδων είναι πλέον δυσδιάκριτα, αφού από την κρίση έχουν πλέον πληγεί και η άλλοτε ευημερούσα μεσαία τάξη, αλλά και άτομα ή οικογένειες υπεράνω πάσης υποψίας.

Η κοινωνία μας λοιπόν οφείλει να συσπειρωθεί και να επιστρέψει στις αρχές της αλληλεγγύης και της .........αλληλοβοήθειας που κάποτε τη βοήθησαν να ξεπεράσει σημαντικούς σκοπέλους και να ευημερήσει στο σύνολό της.

Οι ηλικιωμένοι

Είτε είναι συγγενείς μας είτε όχι, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τις απώλειες των εισοδημάτων τους από τις περικοπές των συντάξεών τους. Έχουν κάνει μια ιεράρχηση των αναγκών τους στην οποία προηγούνται τα φάρμακα, η θέρμανση και τα τρόφιμα με αυτή τη σειρά. Το τριμάρισμα των συντάξεών τους θ;α τους οδηγήσει μάλλον στο να τρέφονται λιγότερο για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, αλλά και τη θέρμανση (χρήματα για πετρέλαιο και ρεύμα). Μπορούμε να βοηθήσουμε αν προσφερθούμε να τους ψωνίσουμε τρόφιμα την επόμενη φορά που θα πάμε στο super market ή αν πληρώσουμε εμείς τα κοινόχρηστά τους τον επόμενο μήνα. Μια ερώτηση συχνά πυκνα για την υγεία τους και την ανάγκη να δουν ένα γιατρό, θα τους προκαλέσει αίσθημα ασφάλειας, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Οικογένειες με παιδιά

Οι άνεργοι γύρω μας αυξάνονται ραγδαία. Οι οικογένειες με παιδιά των οποίων οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες πληθαίνουν. Σίγουρα κάποια τέτοια οικογένεια θα γνωρίζετε. Εμένα μου έρχονται αρκετές στο μυαλό. Βρείτε τους, ρωτήστε τους για τις ανάγκες των παιδιών σε ρούχα, τρόφιμα, εκπαίδευση. Προσφερθείτε να πληρώσετε το σούπερ μάρκετ τους, να πάτε το πρωί τα παιδιά στο σχολείο τους, να τους αγοράσετε ένα ρούχο. Ψάξτε κυρίως στις οικογένειες μεταναστών που γνωρίζετε για να βρείτε τέτοιες περιπτώσεις. Οι Ελληνικές οικογένειες δεν πάνε πίσω σε τέτοιες, όμως η ευρύτερη οικογένεια ακόμα λειτουργεί ανάμεσα στους Έλληνες, αντίθετα με τις οικογένειες των μεταναστών που δε μπορούν να στηριχτούν κάπου.

Άστεγοι

Όλο και πληθαίνουν. Στην Αθήνα μόνο υπολογίζονται σε 25.000. Το κέντρο υποστήριξης αστέγων του Δήμου Αθηναίων συγκεντρώνει ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα. Το τηλέφωνο είναι το 1460. Αν γνωρίζετε ανθρώπους που κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους στη γειτονιά σας, δώστε τους χρήματα, τρόφιμα, ρούχα.

Συγγενικά πρόσωπα

Είπα πιο πάνω ότι η ευρύτερη οικογένεια λειτουργεί ακόμα σαν άσυλο για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ψάξτε την ευρύτερη οικογένειά σας. Ρωτήστε και μάθετε ποιος δεν τα βγάζει πλέον πέρα. Συγκεντρώστε τους συγγενείς και βοηθήστε όλοι μαζί για να συμπληρώσετε το εισόδημα αυτού που έχει ανάγκη.

Ζώα

Είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να ακουστεί το επιχείρημα "εδώ πεθαίνουν άνθρωποι, με τα ζώα θα ασχολούμαστε;" Μη δίνετε σημασία σε αυτά. Τα ζώα μας έχουν ανάγκη το ίδιο πολύ σε κάθε περίοδο. Πολλοί λόγω των δυσχερειών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα ζώα τους γιατί δε μπορούν να τα θρέψουν. Μην αγοράζετε ζώα από pet shops. Υιοθετήστε από το δρόμο, ή από κάποιον που δε μπορεί πλέον να θρέψει το ζώο του. Όταν αγοράζετε τροφή για τα δικά σας ζώα, αγοράστε λίγη παραπάνω για κάποιου άλλου ή για τα αδέσποτα.

Όλα τα παραπάνω κάντε τα με την προϋπόθεση ότι μπορείτε. Απλά το "μπορώ" τώρα θα πρέπει να το δείτε διαφορετικά. Πρέπει να περιλαμβάνει και τη δική σας εσωτερική αλλαγή. Την ιεράρχηση των αναγκών σας από την αρχή. Ώστε να μένει και περίσσευμα για αυτούς που κινούνται στα όρια της επιβίωσης. Και ότι είναι να κάνετε κάντε το διακριτικά, χωρίς θόρυβο. Σεβαστείτε την αξιοπρέπεια αυτών που βοηθάτε.

Η κοινωνία μας πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της για να μείνει όρθια. Και εμείς πρέπει να θυμηθούμε και πάλι ότι πολιτισμός είναι η προσφορά.
 
 

Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας πατώντας εδώ