Σε τι εξυπηρετεί η διάσπαση των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων που επιχειρούν οι κ.κ. Χρήστου και Κατσικάρης με την άδεια του κ. Σγουρού;



 Γράφει ο Νικηφόρος Δημητρίου

Με την νέα «Καλλικρατική» διοικητική δομή της χώρας μας λόγω, στη θέση της παλίας Νομαρχίας Πειραιά δημιουργήθηκαν δύο Περιφερειακές Ενότητες, μία για τον Πειραιά και μία για τα Νησιά. Αυτό εξ αρχάς ήταν ένα οξύμωρο σχήμα στον «Καλλικράτη» που ως κύριο και βασικό σκεπτικό του είχε την συνένωση των επι μέρους διοικήσεων σε όλη την χώρα (ωστόσο διατηρούσε τις υπάρχουσες υπηρεσίες κοινές όπως ήταν έως τότε). Σε συνέχεια αυτού του «Καλλικρατικού λάθους» εγκρίνεται από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η διάσπαση των υπηρεσιών της ........
παλιάς ενιαίας Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων σε δύο, δηλαδή για Πειραιά και για Νησιά ξεχωριστά.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, υπό την πίεση των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας, είναι εάν ο διαχωρισμός αυτός θα εξυπηρετήσει καλύτερα και αποδοτικότερα τον Πειραιά και τα Νησιά. Ποιές είναι οι συνθήκες στις οποίες θα λειτουργήσουν τα νέα σχήματα:
Α. ΑΝθΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
1. Το «ενιαίο» προσωπικό της παλιάς Νομαρχίας έχει ήδη μειωθεί κατά 40% λόγω λήξης θητείας συμβασιούχων, συνταξιοδοτήσεων, εφεδρείας κ.α.
2. Θα απαιτηθεί περισσότερο «διευθύνων» και έμειρο προσωπικό (λόγω διπλασιασμού προϊσταμένων και διευθυντών), το οποίο όμως έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί ή βρίσκεται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.
3. Νέες προσλήψεις δεν προβλέπονται…τουλάχιστων έως το 2020.
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
1. Η μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα θα είναι αυξημένα, λόγω περισσότερων προϊσταμένων και διπλών χώρων – εγκαταστάσεων που θα απαιτηθούν και πιθανού νέου εξοπλισμού.
2. Οι περικοπές στην χρηματοδότηση, πάσης φύσεως δημοσίων δαπανών, θα ενταθούν περισσότερο.
Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
1. Θεωρητικά θα πρέπει να αναμένεται μια μικρή βελτίωση λόγω της επικέντρωσης των ενεργειών των υπηρεσιών σε μικρότερο χώρο. Πρακτικά όμως δεν θα συμβεί αυτό, καθώς η διαίρεση της υπάρχουσας εμπειρίας των στελεχών δεν θα επιτρέψει την γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία.
2. Ο ψυχολογικός παράγοντας θα επιδράσει αρνητικά στο προσωπικό των υπηρεσιών. Το οποίο θα περίμενε μια συσπείρωση των δυνάμεων που διαθέτονται αντί να καλείται, μικρότερο σε αριθμό, να αποδώσει μεγαλύτερο έργο και με πολύ μικρότερες απολαβές.
3. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των νέων Περιφερειών της χώρας χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς κάθε νέα δομή τον χρειάζεται για να ωριμάση...Τέτοιος χρόνος θα χάνεται και σ΄αυτή την νέα δομή. Δεδομένου ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση από τη διοίκηση για το βέλτιστο, προτρέπουμε τους επικεφαλείς να το σκεφτούν ξανά, προκειμένου να αποφασίσουν να συνεργαστούν πραγματικά και να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές. Διότι, είναι βέβαιο πως η υπό εκτέλεση διάσπαση θα υποβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες τόσο για τον Πειραιά όσο και για τα Νησιά. Στην κρίσιμη αυτή, για την χώρα μας, χρονική περίοδο δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς, απαιτείται να ξεφύγουμε από τον "τοπιστικό" τρόπο σκέψης, να λειτουργούμε σε συνεργασία και με αποτελεσματικότητα. Τώρα είναι η ώρα των συνενώσεων και δεν μας περισσεύει κανείς.