Διχάζει η επιστροφή των «ασώτων»

Δύο τάσεις στη Ν.Δ. για το αν πρέπει να επιστρέψουν στο κόμμα οι διαγραφέντες. Τα επιχειρήματα για το «ναι» και το «όχι» και οι «χρησμοί» Σαμαρά για την τελική του απόφαση


Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης


  Η επιστροφή των “άσωτων” βουλευτών στην Νδ , έχει γίνει τις τελευταίες μέρες το θέμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μέσα στο κόμμα της κεντροδεξιάς. Ένα ........
θέμα που διχάζει όχι μόνον το επιτελείο του Προέδρου του κόμματος, αλλά και  τα στελέχη του και βουλευτές ακόμα και  απλά μέλη και ψηφοφόρους της.
 Πρέπει να επιστρέψουν στην ΝΔ όσοι βουλευτές διεγράφησαν μόλις πριν δεκαπέντε μέρες, από τον Πρόεδρο του κόμματος γιατί δεν ακλούθησαν σε κεντρική πολιτική θέση την απόφαση του κόμματος;
 Και αν ναι κάτω από ποιους Όρους και προϋποθέσεις και σε ποια χρονική στιγμή;.
 Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος είναι μεγάλη.
 Η πρώτη άποψη, είναι πολύ απλή και μάλιστα στηρίζεται σε ένα επιχείρημα που δεν είναι εύκολο κάνεις να απορρίψει χωρίς συζήτηση.
 Η άποψη αυτή, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει και μάλιστα γρήγορα να αλλάξει η απόφαση του κόμματος, στηρίζεται στην απλή παραδοχή της αρχής πως την ώρα της μάχης και μάλιστα μιας αρκετά αμφίβολης εκλογικής μάχης , δεν περισσεύει κάνεις.
 Με αυτή λοιπόν την λογική , το ότι όλοι είναι αναγκαίοι για την νίκη, όσοι υποστηρίζουν Ντιν κατεύθυνση αυτοί ζητούν να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε να θεωρηθεί η όλη περιπέτεια παρελθόν.
 Μάλιστα , ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν κάτι τέτοιο δεν είναι μόνον βουλευτές αλλά και στενοί συνεργάτες του Α Σαμαρά, που ανάμεσα στα αλλά θεωρούν πως δεν πρέπει να διακινδυνεύει η αυτοδυναμία του κόμματος , από τέτοιες ενέργειες. Γι αυτό και εισηγούνται ο Πρόεδρος του κόμματος να δώσει τόπο στην οργή και να πάρει πίσω τους …παρανομίσαντες  βουλευτές.
  Η δεύτερη άποψη , βρίσκεται στον αντίποδα της προηγούμενης.
 Θεώρει ότι δεν είναι δυνατόν βουλευτές που σε μια κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος  πήγαν αντίθετα στην κομματική γραμμή για να προσπορίσουν προσωπικά  εκλογικά οφέλη , όταν μάλιστα η απόφαση αυτή είχε να κάνει και με το μέλλον της χωράς, να μην υποστούν κάποια ποινή. Ζητούν λοιπόν , να μην υπάρξει καμία υποχώρηση του Προέδρου, που όπως λένε , όχι μόνον θα δημιουργήσει πρόβλημα στο προφίλ του κ Α Σαμαρά, αλλά θα δώσει και λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό του κινήματος αλλά και θα δημιουργήσει περιέργους συνειρμούς στο εξωτερικό. Υποστηρικτές αυτής της άποψης  είναι και μυρισμένοι εκ των συνεργατών του κ Σαμαρά.
 Κάνεις δεν μπορεί να προεξοφλήσει αυτή την στιγμή ποια θα είναι η τελική απόφαση του προέδρου του κόμματος, μια και αυτός  θα αποφασίσει. Όμως , μια φράση του την περασμένη Τέταρτη, σε ομιλία του σε κομματικά στελέχη , προκάλεσε προσδοκίες στους διαγραμμένους αλλά και διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούσε.
 “Θα χαρώ να ξαναγυρίσουν στο κόμμα οι διαγραφέντες   εφ' όσον έμπρακτα αποδείξουν ότι στρατεύονται με τη ΝΔ”, είπε ο κ Σαμαράς και προκάλεσε πολλές συζητήσεις.
 Ορισμένοι θεωρούν πως με την δήλωση αυτή, ουσιαστικά καλούσε τους διαγραφέντες βουλευτές να ψηφίσουν τους εφαρμοστέους νομούς έτσι ώστε εμπράκτως να δείξουν πως η προηγούμενη κίνηση τους ήταν λάθος. Και έτσι θα επιστρέψουν στο κόμμα ( και βεβαία στις εκλογικές του λίστες).  Μάλιστα σε συνδυασμό με άλλη φράση με την όποια κάλεσε όλους όσους κατά καιρούς έχουν φύγει από την ΝΔ να επιστρέψουν, θεωρούν πως η πόρτα είναι πια ορθάνοικτη.
  Υπάρχει όμως και άλλη ανάγνωση της δήλωσης Σαμαρά. Ανάγνωση που δεν είναι και τόσο κοντά στις επιδιώξεις ορισμένων τουλάχιστον εκ των διαγραφέντων. Σύμφωνα με αυτή, ο κ Σαμαράς δείχνει στους  διαγραφέντες τον δρόμο της συστρατευσης με την ΝΔ τόσο στην βουλή το επόμενο διάστημα όσο και στην κοινωνία, τον δρόμο της υποστήριξης του κόμματος στις εκλογές και μετά την επιστροφή στον κομματικό μηχανισμό. Κάτι που σημαίνει όχι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Και αυτό βεβαία, είναι που καίει το σύνολο σχεδόν των βουλευτών.
  Αυτή η τελευταία άποψη βρίσκει έδαφος σε αρκετούς από τους επιτελείς του κόμματος. Θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει κάποια ποινή που να κοστίζει, όπως για παράδειγμα η μη συμμέτοχη στις εκλογικέ λίστες, έτσι ώστε να μην ύπαρξη αντίδραση και των νομιμοφρόνων , ας πούμε , βουλευτών που ψήφισαν το μνημόνιο χωρίς διαμαρτυρίες και πιθανόν κάποιες φόρες σε αντίθεση με την προσωπική τους άποψη.
 Μάλιστα στέλεχος της Συγγρού έλεγε πως αν δεν  έχουν κόστος οι βουλευτές αυτοί, δύσκολα θα μπορεί να υπάρξει στο αμέσως προσεχές μέλλον έλεγχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
  Πάντως η αντιπαράθεση είναι αρκετά σκληρή ήδη , και αναμένεται να γίνει σκληρότερη , αφού στην …μάχη , μπαίνουν και οι άλλοι βουλευτές των νόμων άπρεπου προέρχονται οι διαγραφέντες ή και άλλοι Μπέυ θέλουν να είναι υποψήφιοι και βλέπουν τώρα , με την διαγραφή, να ανοίγεται διάπλατα μπροστά τους ο δρόμος που θα τους φέρει στην Βουλή. Και δεν πρόκειται βεβαία να αφήσουν το θέμα χωρίς αντίδραση.
  Έτσι, φαίνεται πως μια μέση λύση που κερδίζει έδαφος είναι όσοι βουλευτές ψηφίσουν τους νομούς στην Βουλή να γίνουν δεκτοί στο κόμμα , ξανά , λίγο πριν τις εκλογές, αλλά να μην είναι υποψήφιοι σε αυτή την  εκλογική μάχη και να αξιοποιηθούν μετά. Κάτι βεβαία που μάλλον δεν ικανοποιεί τους περισσότερους από τους διαγραφέν ες, πλην των 4-5 που δεν δηλώνουν ήδη ότι θα καταψηφίσουν τους νομούς , άρα θα κλείσουν και επίσημα κάθε οδό επιστροφής.
  ΟΧΙ ΣΤΗΝ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ
  Η σύγκρουση δυο απόψεων για το μέλλον των διαγραφέντων , είναι μάλλον μια σύγκρουση ψεύτικη και χωρίς ουσία. Και αυτό γιατί
Δεν είναι δυνατόν ένας αρχηγός κόμματος, όσο μεγαλόψυχος και να θεωρηθεί, να αλλάξει την απόφαση του μέσα σε λίγες μέρες χωρίς να υπάρχει ερωτηματικό για την σωστή του κρίση.
 Δεν είναι δυνατόν να  θεωρηθεί σοφή απόφαση να έχει ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία  υποψήφιο βουλευτή του κάποιον , που σε ένα μείζων θέμα εθνικής σημασίας, άλλαξε γνώμη μέσα σε λίγες μέρες
Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ούτε εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις αποφάσεις και την σταθερότητα του αρχηγού του κόμματος, και υποψήφιου πρωθυπουργού. Κάτι βεβαία που θα πλήξει το κύρος του
Δεν είναι δυνατόν  να  υπάρξει στοιχειώδης πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ομάδα , όταν υπάρχει αντιμετώπιση με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
 Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους , ο κ Σαμαράς οφείλει να επιμείνει στην απόφαση της διαγραφής τους και την παραμονής τους έκτος των εκλογικών  συνδυασμών.
 Αν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία του.
Π.Τρ.