Τι δήλωσαν Λοβέρδος και Βενιζέλος στη συνάντηση συμπόρευσης

Ανδρέας Λοβέρδος«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνάει η χώρα, όλοι πρέπει να συντάξουμε τις δυνάμεις μας ενωμένοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Η Ελλάδα, δηλαδή τόσο η χώρα, όσο και οι πολίτες της, να μη γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά και το βάρος των καθηκόντων δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο, για .......
άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τον δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις  τάξεις της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει και επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και τώρα με την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, όσο όμως και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας.

Θα πορευτούμε μαζί. Η Παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής Παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Και εμείς οι δύο, αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών αναλαμβάνοντας τον Οκτώβρη του 2009 την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, μέσα όμως σε πολύ λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑΣΟΚ χτυπήθηκε  και τραυματίστηκε. Είναι όμως ως κίνημα ιδεών και ανθρώπων χρήσιμο για την πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά.

Μια όμως νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμα πιο πίσω. Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου, προσπαθώ να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχω στην προσπάθεια για την σταθεροποίηση της χώρας.

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί με τρόπο σαφή, αλλά και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις μέρες την πιο καίρια και αποφασιστική της μάχη, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, και θα πρέπει να την κερδίσει, Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι, μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της χώρας το επιτρέψει, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα όμως, καθώς και τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευθώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας, θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής».


 redsq Ευ. Βενιζελος: Να πω και εγώ κάτι. Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου για μένα έχει πολύ μεγάλο βάρος. Το πολιτικό βάρος είναι κοινής λήψης, το συναισθηματικό βάρος είναι και μια προσωπική μας υπόθεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο συνδυασμός των δυο αυτών παραμέτρων, της πολιτικής και της συναισθηματικής, καθιστά την στιγμή αυτή πολύ σημαντική για μας.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Με έχετε ακούσει πολλές φορές να το λέω αυτό στη Βουλή. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ζουν μέσα σε μια πρωτοφανή αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, αλλά και το δικό τους, δηλαδή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς, είναι προφανές ότι δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης. Οι κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις φαίνονται πια μικρές, ανούσιες και ανιστόρητες μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Αναζητούμε εναγωνίως λύση στο πρόβλημα της δημοσιονομικής κρίσης, του μοντέλου ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Κατά βάθος όμως υπάρχει στην Ευρώπη πρόβλημα Δημοκρατίας, πολιτικής, εθνικής κυριαρχίας, κοινωνικής συνοχής, ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας και προοπτικής. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης, τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται δυστυχώς. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων για να προλάβουμε τις λήξεις του Μαρτίου. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα κρίσιμα θέματα και να έχουν αναληφθεί συλλογικές εθνικές δεσμεύσεις.

Τις επόμενες λίγες μέρες, η πατρίδα μας έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να ολοκληρώσει μια γιγαντιαία προσπάθεια που προστατεύει τις θυσίες, τα επιτεύγματα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

Τις επόμενες λίγες μέρες, όλοι μας, κόμματα και πρόσωπα, πρέπει να κάνουμε δύσκολες σταθμίσεις και να μοιραστούμε αναλογικά και δίκαια ιστορικές ευθύνες για το μέλλον της χώρας και το δικό μας.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο τόπος χρειάζεται δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν, πολιτική ηγεσία που μπορεί να δώσει αίσθημα ασφάλειας και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τα δυόμισι τελευταία χρόνια δυσβάσταχτο και δυσανάλογο βάρος. Έχει υποστεί πρωτοφανή πολιτική και συναισθηματική φθορά, στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. Αλλά δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, θεωρεί ότι αυτό που έγινε, είναι όχι να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί, αλλά να προκληθεί μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει συνεπώς το ταχύτερο δυνατό ένας συλλογικός δημοκρατικός φορέας πολιτικής σταθερότητας και προοπτικής. Για να συμβεί αυτό, πρέπει επειγόντως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιηθεί εσωτερικά. Να αποκτήσει το ίδιο προοπτική για να μπορέσει να μιλήσει πειστικά για την προοπτική της χώρας. Αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην μεγαλύτερη πολιτική αυταπάτη και ψευδαίσθηση της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Κινδυνεύει να εμπιστευθεί τις ελπίδες της και τις αγωνίες της, σε κάποιους που δεν έχουν τίποτα διδαχθεί και απλώς κρύβονται πίσω από τη μεγάλη φθορά που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η αναμέτρηση με την διαχείριση της κρίσης, που έγινε με καλές προθέσεις, αφόρητη χρονική πίεση, αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς, συνεχείς εξωτερικούς εκβιασμούς και εν τέλει μεγάλα λάθη.

Η διαχείριση της κρίσης έγινε, όμως, και δυστυχώς επί της ουσίας εξακολουθεί να γίνεται, παρά το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, χωρίς την ανάλογη και αναγκαία πολιτική βοήθεια από αυτούς που είχαν το 2009 την πιο νωπή και μεγάλη ευθύνη για τον εκτροχιασμό της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε προηγουμένως στην προσωπική μας φιλία 40 περίπου ετών από τα έδρανα της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στην κοινή ακαδημαϊκή μας εμπειρία κοντά στον Δημήτρη Τσάτσο, στην κοινή μας αντίληψη για την Δημοκρατία, την πολιτική, το κράτος Δικαίου, την ανάγκη να γίνει επιτέλους η Ελλάδα μια σύγχρονη αξιοπρεπής, υπερήφανη, ανταγωνιστική και ισότιμη χώρα, μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Μια χώρα που τιμά και προστατεύει τους πολίτες. Μας συνδέει μια κοινή αντίληψη για το συλλογικό ανοιχτό, ανανεωμένο ριζικά κόμμα, που λειτουργεί θεσμικά με σεβασμό στους πολίτες, τα μέλη του, τους φίλους, τα στελέχη και όχι μια προσωπική υπόθεση της εκάστοτε ηγεσίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ ζήσαμε μαζί με όλους τους συναδέλφους μας στη Κυβέρνηση και την ηρωική σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την καταλυτική εμπειρία των μεγάλων στοιχημάτων και των δύσκολων επιλογών, συχνά με πόνο ψυχής, με καθυστερήσεις, αντιφάσεις, τριβές, αλλά με τη βεβαιότητα ότι κάνουμε το καθήκον μας, όχι μόνο απέναντι στην πατρίδα, αλλά και απέναντι στο γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να πορευτούμε μαζί για το ΠΑΣΟΚ και μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα και τους πολίτες. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο αρνητικοί είναι οι συσχετισμοί, πόσο λίγο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας να πούμε όλη την ιστορία στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια, προτείνοντάς του ένα ολοκληρωμένο και υπεύθυνο, όχι ευχάριστο, οδικό χάρτη για την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα.

Ελπίζουμε ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα προκειμένου να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια, τη διαδικαστική αμηχανία που επιτείνει την φθορά προσώπων, ιδεών και συμβόλων.

Προσωπικά έχω πει και ισχύει, πως οι ευθύνες μου ως Υπουργού Οικονομικών δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθώ τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία θέλουμε να αλλάξουμε τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία συνεπώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια νέα συλλογικότητα στην Παράταξη. Μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τώρα που όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα κατώτερα των περιστάσεων. Η πρωτοβουλία αυτή, είμαι βέβαιος, ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανόρθωση της Παράταξης, που υπάρχει μπορεί χάρις του έθνους και του λαού του».