ΤΟ "ΚΟΛΠΟ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης

   Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , σχεδιάζουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού να περάσουν τις νέες ρυθμίσεις, όπως τις λένε, τα μέτρα δηλαδή , που είναι απαραίτητα και ορος για να σωθεί το πράσινο φως από την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση.
  Η πρόταση αυτή έχει ήδη κατατεθεί από συνεργάτες του στον κ Παπαδήμο , ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες την μελέτα με πολύ μεγάλη προσοχή αλλά και θετική κατεύθυνση. Μάλιστα την άποψη αυτή φαίνεται να υποστηρίζουν ......

και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσα τους και ορισμένοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.
 Η ιδέα για την καθιέρωση συγκεκριμένων μέτρων που ζητά είτε η τρόικα είτε είναι υποχρεωτικά για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει εικόνα στο εξωτερικό, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είχε πέσει στο τραπέζι από την αρχή της συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και αυτό γιατί δεν ήταν λίγοι στο επιτελείο του πρωθυπουργού αλλά και στελέχη των δυο μεγάλων κόμματων που θεωρούσαν ότι θα ήταν δύσκολο να περάσουν από την Βουλή , με αυτή την σύνθεση και αυτές τις προοπτικές, νέα σκληρά μέτρα.
 Μάλιστα , υπήρχε από την αρχή η σκέψη για μια συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αμέσως μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης , στην όποια θα περιλαμβάνοντα όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση θα θεωρούσε πως θα ήταν αναγκαία για να προχωρήσει το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση
 Η λογική της πρότασης αυτής ήταν πολύ απλή. Να πάρουμε άμεσα και μονοί μας συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να προλάβουμε σειρά από πιέσεις  της τρόικας και να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα για την χώρα , πείθοντας δανειστές και αγορές ότι με την αλλαγή κυβέρνησης αλλάζουν όλα.
 Παράλληλα, από τους εισηγητές αυτής της κίνησης θεωρήθηκε ότι οι αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και μέσα στα κόμματα, τις πρώτες μέρες της συμφωνίας για την νέα κυβέρνηση , θα ήταν , για πολλούς λόγους , αρκετά μειωμένες έως ελάχιστες.
 Η άποψη αυτή δεν πέρασε τότε για πολύ συγκεκριμένους λογούς , ανάμεσα στους οποίους ήταν
-    Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει κάτι τέτοιο άμεσα , μια και ήδη αντιμετώπιζε εσωτερικά προβλήματα με την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου μια και μια τέτοια απόφαση θα δικαίωνε όσους μέσα στο κόμμα διαφωνούσαν με την συνεργασία .
-    Το ερωτηματικό του τι ακριβώς θα συνέβαινε αν τα μέτρα αυτά δεν ήταν αρκετά και χρειαζόταν και αλλά σύντομα. Η κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να κυβερνά δια Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα και σε σχέση με τους βουλευτές.
-    Μεγάλο επίσης ζήτημα ήταν το ότι η κυβέρνηση πρακτικά είχε θητεία πάνω από ενενήντα μέρες κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να φέρει στην Βουλή για ψήφιση την ΠΝΠ. Και  θεωρήθηκε ότι τότε θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα και ίσως δεν θα επικυρωνόταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές κάτι που θα ανέτρεπε τα πάντα και πιθανόν να οδηγούσε την χώρα άμεσα σε άτακτη χρεοκοπία.
 Για τους λογούς αυτούς η ιδέα εγκαταλείφθηκε τότε , όμως δεν πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
 Έτσι, τώρα ,  με αφορμή την αντίδραση των βουλευτών σε ένα δευτερεύων ουσιαστικά θέμα στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ήλε και πάλι στην επιφάνεια. Συγκεκριμένα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να μπορέσουν να περάσουν άμεσα τα μέτρα και να πείσει η τρόικα να προχωρήσει στην νέα δανειακή σύμβαση.
 Και αυτό γιατί θεωρείται ότι μεγάλος αριθμός βουλευτών και μάλιστα με τον φόβο των εκλογών μέσα στο επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα στην Βουλή , κάτι που όπως λένε θα σημάνει αυτόματα διακοπή των συζητήσεων , αποχώρηση του ΔΝΤ και βεβαίως ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην οικονομικά.

------------------------------------------------------------------------------------------
 ----- Δεκτικός στην ιδέα ο Παπανδρέου,προβληματική την θεωρεί ο Σαμαράς----
------------------------------
------------------------------------------------------------
    Ο κ Παπαδήμος αντιμετωπίζει θετικά μια τέτοια προοπτική , όμως δεν φαίνεται να έχει καταλήξει οριστικά, μια και θα ήθελε τα μέτρα να περάσουν με συμφωνία των τριών κόμματων και με την ψήφο των βουλευτών.
 Όμως γνωρίζει, λένε συνεργάτες του, τις δυσκολίες που υπάρχουν και γι αυτό προτίθεται , πιθανόν και σήμερα να θύσει το θέμα αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς. “ Αυτοί πρέπει να πάρουν την τελική ευθύνη”, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρώντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί αφού στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει και να αναλάβουν το σχετικό κόστος και να πείσουν τους βουλευτές τους.
  Σε μια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να είναι αρνητικός ο κ Παπανδρέου .
 Αντίθετα η πλευρά του κ Α Σαμαρά, μάλλον θεώρει προβληματικό ένα τέτοιο μετρό. Και αυτό γιατί περάν από την εικόνα που δημιουργεί για την ΝΔ στην κοινωνία και την κάνει ουσιαστικά άμεσα συμμέτοχο , στην Συγγρού εκτιμούν πως είναι πιθανόν κάτι τέτοιο να προκαλέσει και εσωκομματικά προβλήματα. Και βεβαία, το μεγάλο ζήτημα που θέτουν είναι ότι η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέσα σε  τρεις μήνες για να μην ακυρωθεί. Όμως τότε στην ΝΔ υπολογίζουν ότι θα είναι αυτοί στην κυβέρνηση και έτσι θα έχουν την ευθύνη να νομιμοποιήσουν τις σκληρές αυτές αποφάσεις, μη έχοντας και καμία δικαιολογία για το γιατί το κάνουν. Και αν δεν το κάνουν θα κινδυνεύουν να οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία , επί των ημερών τους.
  Όμως το πρόβλημα περιπλέκεται από την στιγμή που ο κ Καρατζαφέρης, με αφορμή τα νέα μέτρα που έγιναν γνωστά την Πέμπτη, προτείνει να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ζωής της κυβέρνησης , έτσι ώστε οι βουλευτές να έχουν την δυνατότητα ψήφισης τους. Κάτι πάντως που η ΝΔ δεν φαίνεται να το συζητά καν.
  Την τελική απόφαση πάντως θα πρέπει να πάρει ο κ Παπαδήμος, μετά την γνώμη , αν όχι και την σύμφωνη γνώμη, των πολιτικών αρχηγών.


Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και  θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα  όσα συμβαίνουν γύρω μας,  κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας  πατώντας εδώ.