Γιώργο χάσαμε…

 Γράφει ο Γιάννης Αντύπας

Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Όποιο κι αν είναι το τελικό επιτόκιο του PSI. Είτε χρεοκοπήσουμε, είτε όχι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα είμαστε φτωχότεροι. Πολύ φτωχότεροι. Φοβάμαι ότι με δυσκολία θα κρατήσουμε και τα σπίτια μας. Γιατί, με τέλη επί τελών, έκτακτες εισφορές επί περικοπών και συνεχείς αυξήσεις στα .......
τιμολόγια ούτε το κεραμίδι δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πέντε, αριθμός «5», μεταπολεμικές γενιές εργάστηκαν, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να έχει το κάθε παιδί το δικό του δωμάτιο. Για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αυτό έγινε πραγματικότητα. Και τώρα αυτό θα το χάσουμε.
Γιατί;
Μήπως δεν το δικαιούμασταν; Μήπως ζούσαμε με δανεικά; Μας έκαναν πλάκα; Όχι. Μπορεί το ελληνικό μοντέλο να είχε προβλήματα. Προνόμια στο δημόσιο, διαφθορά, κλειστά επαγγέλματα, βολεμένους κοκ. Αλλά για πόσους μιλάμε; Δε μπορώ να πιστέψω ότι ο κηφήνας στη ΔΕΗ Κοζάνης έριξε έξω το κράτος και κατ’ επέκταση την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Αν ήταν αυτό το πρόβλημα θα την είχαν πουλήσει τη ΔΕΗ. Εδώ πέρασαν τόσα και τόσα με τα Μνημόνια.
Μήπως διαχειριστήκαμε λάθος το πρόβλημά μας; Η δική μου απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «ναι». Είπαμε «λεφτά υπάρχουν». Για τους δανειστές, προφανώς, θα εννοούσε ο κύριος Παπανδρέου. Γι’ αυτό και έβαλε φόρους για να πληρώσουμε τα δανεικά. Ή, για την ακρίβεια, για να πάρουμε κι άλλα δανεικά. Είπαμε ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Είπαμε ότι δε δουλεύουμε πολύ. Επιβεβαιώσαμε κάθε αρνητικό στερεότυπο που υπήρχε για εμάς. Για να χτυπάνε τον Γιώργο στην πλάτη οι ευρωπαίοι και να του δώσουν βραβείο.
Το θυμάστε το βραβείο που πήρε στο Βερολίνο; Το έχετε ξεχάσει. Δε σας αδικώ. Δε βοηθά τη μνήμη το να πουλάς το αυτοκίνητό σου. Ούτε το να βγάζεις το παιδί σου από το ιδιωτικό σχολείο. Ή να το σταματάς από τη δεύτερη ξένη γλώσσα. Να χάνεις το σπίτι σου. Να γυρνάς στο ενοίκιο. Να μετακομίζεις σε μικρότερο. Χωρίς να φταις. Έχοντας παίξει με τους κανόνες τους.
Γιώργο χάσαμε…

Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και  θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα  όσα συμβαίνουν γύρω μας,  κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας  πατώντας εδώ.