Μετά βαΐων και κλάδων έρχονται οι εκλογές

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης

   Η Κυριακή 8η Απριλίου , Κυριακή των βαΐων , είναι η τελευταία ημερομηνία την όποια η ΝΔ μπορεί να αποδεχτεί ως χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών.
   Ο Α Σαμαράς,  φαίνεται ότι εν συζητά σε καμία περίπτωση  παράταση του  βίου της κυβέρνησης , κάτι που όπως φαίνεται επιθυμούν τόσο ο κ Παπανδρέου , όσο και ο κ Καρατζαφέρης για διαφορετικούς ο καθένας λογούς και  φαίνεται ότι η άποψη του αυτή έχει γίνει γνωστή και στα αλλά κόμματα και στον πρωθυπουργό και βεβαίως , μέσω καναλιών επικοινωνίας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιων του οποίου έγινε η .....σχετική συμφωνία.
 Την άποψη του αυτή, ο κ Σαμαράς, χωρίς να αναφέρει ημερομηνία, την έκανε γνωστή , συμφώνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, και.....

στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
 Μάλιστα , όπως φαίνεται, στην Συγγρού , εξετάζουν ήδη και μια σειρά από αλλά σενάρια, όπως ταυτό που προβλέπει εκλογές νωρίτερα , μέσα Μάρτιου για παράδειγμα και αυτό γιατί όπως τουλάχιστον δείχνουν ως αυτή τη στιγμή τα πράγματα , το PSI  φαίνεται να ολοκληρώνεται θετικά ,ίσως μάλιστα και ως την Δευτέρα.
 Μετά από αυτό και αφού περάσουν ορισμένες ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες , από την Βουλή , η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως λένε την κυβέρνηση Παπαδήμου στην ΝΔ, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης υποστηρίζουν.
 Έτσι, εξετάζουν και πάλι την πιθανότητα  να πρέπει να γίνουν εκλογές νωρίτερα.
 Το σκεπτικό των επιτελών της ΝΔ είναι σαφές. Όσο ο χρόνος τρέχει  και δεν εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πολιτική , εν προκειμένω της ΝΔ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει  καμία βελτίωση των δεδομένων και δεν μπορούν , λένε να μπουν συγκεκριμένες  βάσεις ώστε να προχωρήσει η χώρα στην ανάκαμψη, κάτι που θεωρείται έξαλλου , από όλους αναγκαίο για να ξεπεράσουμε την κρίση.
  Μάλιστα , αναφέρουν ότι επί της ουσίας αυτή η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα δεν κάνει τίποτε άλλο πάρα να διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα, πλην του τομέα της οικονομίας, ο οποίος και είναι ο κρίσιμος και επείγον αυτή την στιγμή , και ορισμένων άλλων τομέων που όπως λένε , οι υπουργοί που είναι επικεφαλής ‘ θέλουν να δείξουν έργο για να το αξιοποιήσουν στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ”
 Κατά τα αλλά , ουσιαστικά η κυβέρνηση , επισημαίνουν ότι απλώς υπάρχει. Και δεν μπορεί να συνεχίσει κάτι τέτοιο και να σέρνεται η χώρα και τα προβλήματα.
  Βεβαία, και τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι  προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα από τον Απρίλιο, έχει τεράστιες, αν όχι ανυπέρβλητες δυσκολίες, μετά και την απόφαση του Πολίτικου Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ , να εκλέγει ο νέος Πρόεδρος του κινήματος στα μέσα Μάρτιου, αν προλάβουν.
 Και αυτό γιατί όπως λένε δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές εν μέσω εσωκομματικής σύγκρουσης στο κίνημα. Όμως , φοβούνται , πως ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αξιοποιήσει την εκλογή του τότε και να ζητήσει να υπάρξει κάποιος χρόνος για τις εκλογές, χρόνος προσαρμογής , προετοιμασίας για τον ίδιο.
 Γι αυτό, όπως φαίνεται ο Πρόεδρος της ΝΔ , στην νέα  σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό , που όπως όλα δείχνουν θα γίνει τις επόμενες μέρες ) είτε το ερχόμενο Σάββατο , είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 30 Ιανουαρίου,  για να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα του PSI  και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  την Σύνοδο Κορυφής, θα θέσει ευθέως το θέμα του καθορισμού της ημερομηνίας εκλογών αλλά και του χρονοδιαγράμματος για το πώς θα φτάσουμε ως εκεί.
  Φαίνεται πάντως , όπως λένε στελέχη της ΝΔ,  ότι τα πράγματα δεν θα είναι πολύ απλά, μια και  οι δυο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα ζητήσουν παράταση της θητείας. Και ο κ σαμαράς εκτιμά ότι αυτό θα γίνει και με επικοινωνιακούς όρους.
 Γι αυτό, ήδη στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν σε όλους τους τόνους , πως έχει γίνει μια συμφωνία ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και πρέπει να τηρηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει και εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς.
 Μάλιστα , φαίνεται να αντιμετωπίζεται ακόμα και το ενδεχόμενο επίσκεψης  του κ Σαμαρά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να γίνει και επισήμως σαφής η θέση του κόμματος του και να βάλει τον κ Παπούλια και αυτόν στο παιχνίδι και μπροστά στις ευθύνες του, μια και σε περίπτωση διαφωνίας των πολιτικών αρχηγών , θα έχει ρόλο  να παίξει.
«Όχι» στη λίστα
Στη Ν.Δ. μελετούν και δύο ακόμα θέματα. Την πιθανότητα να αναγκαστεί η ΝΔ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω διαφωνίας για τον χρόνο των εκλογών και αυτή να μείνει με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή και του ΛΑΟΣ. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούν ότι το όλο θέμα θα εμπλακεί και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΣΟΚ και θα προκαλέσει σύντομα πτώση της κυβέρνησης . μάλιστα κάποιοι θεωρούν πως αυτό θα ήταν θετικό σενάριο για την ΝΔ
Το άλλο σενάριο  προβλέπει ο κ Παπανδρέου να αξιοποιήσει πίεση της Νδ για εκλογές και να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής του κινήματος . Και αυτή η περίπτωση θεωρείται από πολλούς στην ΝΔ ως θετική εκλογικά εξέλιξη για τους ίδιους και γι αυτό μάλιστα κάποιοι προτείνουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε εκλογές μέσα στον Μάρτιο, αν κλείσει η συμφωνία για το κούρεμα, έτσι αναγκαστικά το ΠΑΣΟΚ να κατέβει με επικεφαλής τον κ Παπανδρέου.
   Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγό για εκλογές με λίστα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει δεκτό από την ΝΔ που θέλει τους υποψηφίους βουλευτές της να κυνηγούν και την τελευταία ψήφο . Όμως προκαλεί ερωτηματικά για το τι ο κ Παπανδρέου σχεδιάζει ώστε πιθανόν να είναι κυρίαρχος την επομένη μέρα στο κινηματία, όσο ποσοστό και αν έχει πάρει αυτό στις εκλογές…
ptroupiotis@yahoo.gr
( Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ το Σάββατο 21-1-2012)