Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Περού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες το Περού ο πρόεδρός του Ογιάντα Ουμάλα εξαιτίας των διαδηλώσεων που γίνονται εδώ και δέκα μέρες κατά του σχεδίου κατασκευής ορυχείου χρυσού και χαλκού.

Σε μήνυμά του προς το έθνος, ο Ουμάλα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει για 60 μέρες ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη, με το στρατό να έχει αναπτυχθεί στην επαρχία Καζαμάρκα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις άκαρπες συνομιλίες με εκπροσώπους των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην κατασκευή του ορυχείου Conga του αμερικανικού ομίλου Newmont...


Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την επέμβαση του στρατού για να βοηθήσει την αστυνομία στην διατήρηση της τάξης, επίσης απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις.

Εδώ και δέκα ημέρες η επαρχία Καζαμάρκα, 850 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, έχει εν μέρει παραλύσει εξαιτίας διαδηλώσεων και οδοφραγμάτων που έστησαν όσοι είναι αντίθετοι στην κατασκευή ορυχείου χρυσού και χαλκού μέχρι το 2014, η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα στον τομέα αυτό, ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι διαδηλωτές τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του ορυχείου στους υδάτινους πόρους και γενικά στο περιβάλλον της περιοχής.