Le Monde: Δύο σενάρια για το Ελληνικό δημοψήφισμα

«Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση: οι Έλληνες δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα λεπτό εφόσον δεν συμφωνήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφερόμενη στους όρους που θα θέσει η γαλλική κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η Le Monde γράφει  ότι το δίδυμο του γάλλου προέδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ θα θέσουν την Ελλάδα ενώπιον του εξής διλήμματος: εντός ή εκτός ευρώ. Αυτός θα είναι ο πρώτος και βασικός όρος.

Σενάριο 1ο

Εφόσον η Ελλάδα αποδέχεται να θέσει το δίλημμα της παραμονής στην ευρωζώνη σε δημοψήφισμα (και όχι κάποιο άλλο ερώτημα) τότε οι ........

δύο ηγέτες θα συναινέσουν στην πραγματοποίησή του. Όμως θα ξεκαθαρίσουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό τον εξής (δεύτερο) όρο: ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα (ούτε η συμφωνηθείσα 6η δόση του δανείου) μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.

Όπως σημειώνει βέβαια η Monde «οι ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου το παράδειγμα του κ. Θαπατέρο που είχε το θάρρος να λάβει τα σκληρά μέτρα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές». Η Les Echos συμπληρώνει «σε τελική ανάλυση θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν έκαναν τόση φασαρία».

Εφόσον όμως ο έλληνας ηγέτης επιμείνει τότε θα τεθεί ο τρίτος όρος ότι η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Δεκεμβρίου. Αυτό που φοβούνται Μέρκελ και Σαρκοζί είναι ότι με την κωλυσιεργία από την Αθήνα η κρίση χρέους θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα επεκταθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Σενάριο 2ο

Η υπόθεση περικλείει ουσιαστικά κάθε αναπάντεχη τροπή που θα μπορούσε να έχει η ελληνική περιπέτεια για την Ευρώπη. Στο σενάριο εμπίπτει μια αρνητική απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είτε η μετάθεσή του για τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ. «Ασφαλώς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Ελληνες να αυτοκτονήσουν» αναφέρει η Monde επικαλούμενη δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται.