Μαλλιά κουβάρια Ξυνίδης και Ραγκούσης

Στον αέρα πήγε να τιναχτεί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε χθες από τις 8:00 το απόγευμα ως τις 3:00 το ξημέρωμα, εξ' αιτίας των καρφιών που αντάλλασαν οι υπουργοί. Η παρέμβαση του κ. Σ. Ξυνίδη κατά του κ. Ι. Ραγκούση και όσων διατύπωσαν επιφυλάξεις για το δημοψήφισμα «πάγωσε» για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση καθώς φάνηκε προς στιγμήν να χάνεται η ψυχραιμία.

Ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Ραγκούση λέγοντας με εμφανή ειρωνεία, σύμφωνα με άλλους παριστάμενους, ότι «είναι καιρός να προσγειωθούν οι μεταφυσικές ανησυχίες του στην πραγματικότητα». Ο κ. Α. Λοβέρδος επιχείρησε να υπερασπιστεί τον ........υπουργό Υποδομών, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Ξυνίδης όμως συνέχισε ακάθεκτος: «Όπως κάποιοι λένε ότι πρέπει να παραιτούνται οι βουλευτές που διαφωνούν, αντιστοίχως δεν θα πρέπει να παραιτούνται και οι υπουργοί που διαφωνούν;». «Είμαι εδώ και σε ακούω!», του απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Ραγκούσης. «Θα στενοχωριόμουν αν δεν ήσουν εδώ», συνέχισε ο κ. Ξυνίδης.

Σε εκείνο το σημείο, που κινδύνευε να εκτροχιαστεί η συζήτηση, παρενέβη ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι εδώ συζητάμε ελεύθερα και εποικοδομητικά και οι υπουργοί έβαλαν τα μαχαίρια στα θηκάρια.

Η τοποθέτηση του κ. Ραγκούση που πυροδότησε την ένταση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένοι στην κριτική ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα οδηγείται η χώρα στην αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της στο ευρώ. «Με την απόφαση αυτή συνομολογούμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας. Πρέπει να μείνει ανοιχτό με ποιό ερώτημα, πότε και αν θα γίνει το δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Μολονότι, αρκετοί από τους παριστάμενους συμφωνούσαν με την ουσία της παρέμβασης αυτής, πολλοί περισσότεροι ενοχλήθηκαν από την ένταση με την οποία επέλεξε να τη διατυπώσει ο κ. Ραγκούσης. Ο κ. Ξυνίδης, μάλλον ενοχλήθηκε και από τα δύο.