Σαρκοζί: Δε θα πάρετε δεκάρα εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου

Σαρκοζί: Δε θα πάρετε δεκάρα εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου Μετά το ξάφνιασμα ολόκληρης της Ευρώπης και του σοκ των αγορών οι δανειστές απαντούν με τελεσίγραφο προς τον Γιώργο Παπανδρέου: Έχεις προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες τις εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση της συμφωνίας. Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια και για ένα δίλημμα - όρο που ο γαλλογερμανικός άξονας ετοιμάζεται να βγάλει από το μανίκι του κατά τη διάρκεια της αποψινής κρίσιμης συνάντησης και δημοσιεύει ο γαλλικός Τύπος: Ελλάδα, εντός ή εκτός ευρώ. Ήδη το βράδυ της Τρίτης σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα εάν δεν προχωρήσει στην πλήρη και άμεση εφαρμογή της 26ης Οκτωβρίου ''δε θα εκταμιευτεί ούτε ένα λεπτό από την 6η δόση''. Ο κλοιός για τον Έλληνα πρωθυπουργό σφίγγει, τη στιγμή που και το Βερολίνο κοιτά με δυσπιστία την αιφνιαδιαστική πρωτοβουλία περί δημοψηφίσματος από τον κ. Παπανδρέου. Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι αμερικάνοι, στον απόηχο της αναταραχής των προήγουμενων ημερών, με τα αμερικανικά δίκτυα να μεταδίδουν τετ α τετ Ομπάμα - Παπανδρέου αργά το βράδυ σήμερα στη γαλλική Ριβιέρα.




ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Η στάση των Μερκοζί σύμφωνα με γαλλογερμανικές πηγές που επικοινώνησαν με μέλη του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει και το δημοψήφισμα στη διορία που χαρίζουν στον Παπανδρέου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα εκλάβει τη συγκεκριμένη διορία, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ως «πράσινο φως». Και οι επικριτές του, όμως, δεν είναι αρνητικοί σε ένα… σύντομο τέλος. Οι διαφωνίες, άλλωστε, είναι για το μετά. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να συνεχίσει, ενώ όσοι θεωρούν ότι δε μπορεί να συνεχίσει, του ζητούν και θα του ζητήσουν ξανά να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, δρομολογώντας την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Αλλιώς, αν βέβαια το ΠΑΣΟΚ επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή, το θέμα θα τεθεί και πάλι από τους διεκδικητές της ηγεσίας και τους υποστηριχτές τους. Με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα πρώτα στοιχήματα για την έκβαση της επικείμενης εσωκομματικής σύγκρουσης και το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος.

Ουσιαστικά, όπως προέκυψε από την κριτική που άσκησε δημοσίως και από τηλεοράσεως την Τρίτη ο κ. Σαρκοζί στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου καλείται στις Κάννες για να εξηγήσει τι... μύγα τον τσίμπησε και ανακοίνωσε δημοψήφισμα αιφνιδιάζοντας την τρόικα.

Η συνάντηση των ισχυρότερων κρατών του κόσμου εκ των πραγμάτων θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η πρωτοβουλία Παπανδρέου για την διενέργεια δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας με πρώτους τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας που εξάλλου ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν και στις δραματικές διαπραγματεύσεις που απέφεραν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και την έγκριση του νέου δανεισμού της χώρας μας.

Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους πως θα απαιτήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό την πλήρη και άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σαρκοζί εμφανίζεται έτοιμος να απαιτήσει συγγνώμη από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αναστάτωση και την ανησυχία που έχει προκληθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως από την αιφνίδια ανακοίνωση για το δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό άρθρο της Le Monde. Η γαλλική εφημερίδα αναφερεται στους όρους που θα θέσει η γαλλική κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση: οι Έλληνες δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα λεπτό εφόσον δεν συμφωνήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους».


ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΜΕ

Εφόσον η Ελλάδα αποδέχεται να θέσει το δίλημμα της παραμονής στην ευρωζώνη σε δημοψήφισμα (και όχι κάποιο άλλο ερώτημα) τότε οι δύο ηγέτες θα συναινέσουν στην πραγματοποίησή του. Όμως θα ξεκαθαρίσουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό τον εξής (δεύτερο) όρο: ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα (ούτε η συμφωνηθείσα 6η δόση του δανείου) μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.

Όπως σημειώνει βέβαια η Monde «οι ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου το παράδειγμα του κ. Θαπατέρο που είχε το θάρρος να λάβει τα σκληρά μέτρα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές». Η Les Echos συμπληρώνει «σε τελική ανάλυση θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν έκαναν τόση φασαρία».

Εφόσον όμως ο έλληνας ηγέτης επιμείνει τότε θα τεθεί ο τρίτος όρος ότι η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Δεκεμβρίου. Αυτό που φοβούνται Μέρκελ και Σαρκοζί είναι ότι με την κωλυσιεργία από την Αθήνα η κρίση χρέους θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα επεκταθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η υπόθεση περικλείει ουσιαστικά κάθε αναπάντεχη τροπή που θα μπορούσε να έχει η ελληνική περιπέτεια για την Ευρώπη. Στο σενάριο εμπίπτει μια αρνητική απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είτε η μετάθεσή του για τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ. «Ασφαλώς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Ελληνες να αυτοκτονήσουν» αναφέρει η Monde επικαλούμενη δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται.

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να έχει εντός της ημέρας ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Κάννες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, τη καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ανγκελα Μέρκελ και τους εθνικούς παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές και όπως μετέδιδαν νωρίτερα σήμερα ενημερωτικά δίκτυα των ΗΠΑ η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο οργανώθηκε τις τελευταίες ώρες. Με βάση τα παραπάνω, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου G 20 αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη λύση του αδιεξόδου στην κρίση χρέους και πάντως εκτιμάται ότι οι αμερικανικές πιέσεις σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι ιδιαίτερα έντονες.