Αύριο το πλάνο διάσωσης της Dexia από Γαλλία-Βέλγιο

| Kafeneio™ |
Η Γαλλία και το Βέλγιο εκτιμούν πως θα έχουν ολοκληρώσει ως αύριο το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας Dexia με το οποίο θα περικόπτεται η πιστωτική δραστηριότητα της τράπεζας στη Γαλλία και θα εθνικοποιείται ο βελγικός της βραχίονας.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε πως η Dexia – δανειστής χιλιάδων πόλεων και δήμων σε Γαλλία και Βέλγιο - αναμφίβολα θα αλλάξει μορφή και πως η πιθανότερη βιώσιμη λύση είναι η απορρόφηση της από τις γαλλικές τράπεζες Caisse des Depots και Banque Postale.



Παράλληλα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, δήλωσε πως εξετάζεται η κρατικοποίηση της δραστηριότητας (και της λιανικής τραπεζικής) της τράπεζας στη χώρα του και πως οι εγγυήσεις που το Βέλγιο σχεδιάζει να παραχωρήσει στην Dexia δεν αποτελούν πρόβλημα για την χώρα, γιατί αν και η εθνικοποίηση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της η αύξηση αυτή θα είναι περιορισμένη.

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε πως οι φημολογίες ότι η στήριξη της Dexia θα αποτελέσει απειλή για την άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση της Γαλλίας είναι «υπερβολικές και ανακριβείς». Πρόσθεσε, δε, πως οι γαλλικές τράπεζες είναι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση υγείας και πως οι κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας και του Βελγίου θα εξασφαλίσουν την ρευστότητα της Dexia.

H βελγική εφημερίδα De Tijd ανέφερε πως πελάτες της τράπεζας έσπευσαν να σηκώσουν αποταμιεύσεις 300 εκατομ. ευρώ από τους λογαριασμούς τους στην Dexia, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί πανικός. Η Dexia στο Βέλγιο έχει σε καταθέσεις 80 δις ευρώ και ο πρωθυπουργός της χώρας έχει δηλώσει πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείας με την κυβερνητική εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη λογαριασμού.