Μέρκελ-Σαρκοζί«Για Ελλάδα τα πράγματα προοδεύουν αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει»

Την εικόνα ότι οι διαφορές τους τείνουν να γεφυρωθούν επιχείρησαν να δώσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Βερολίνο και Παρίσι -είπαν- έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση.


Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξει «εμβάθυνση» στα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, πιθανότα με..... αλλαγή των Συνθηκών, ενώ απηύθυνε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».


Για την Ελλάδα, ο Σαρκοζί είπε ότι «τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» ενώ η Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη.


Επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους εταίρους «για τη δέσμη μέτρων». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι οι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».


Ταυτόχρονα, ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ειδική ευθύνη που έχουν Γαλλία και Γερμανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τετάρτη θα πρέπει να βρει μία συμφωνία που θα είναι υλοποιήσιμη και θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση.


Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση». Σε ότ,τι αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του Ταμείου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν.


Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές, εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.