Ευθύνες Δημοσιογράφων

Γράφει ο Στέλιος Ορφανουδάκης
Πριν σχεδόν ένα χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε μια επιστολή μου στα ΝΕΑ για τις ευθύνες των πολιτικών. Τώρα μετά απο ένα χρόνο βλέποντας και ακούγοντας ειδήσεις στα κανάλια στα ραδιόφωνα και διαβάζοντας  τις εφημερίδες διαπίστωσα οτι οι ευθύνες και των δημοσιογράφων, που η χώρα μας έχει οδηγήθει στα όρια της κατάρρευσης, είναι εξίσου μεγάλες με αυτές των πολιτικών.
Μπορούμε να πούμε μάλιστα,οτι ευθύνες τους είναι μεγαλύτερες αφού έχουν βοηθήσει ώστε οι πολιτικοί να έχουν απαξιωθεί. Στα <παράθυρα> μάλιστα αντιμετωπίζοντε ανάλογα.
Το πόσο μεγάλη είναι η ζημία που κάνετε κύριοι δημοσιογράφοι στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης θα το καταλάβετε αρκεί με ελεύθερη σκέψη σαν τηλεθεατές να παρακολουθήσετε σε βίντεο τις .....
δικές  σας ειδήσεις. Θα διαπιστώσετε τότε και μόνοι σας μια ενορχηστρωμένη καταστροφολογία και ένα ασυκράτητο λαικισμό στα σχόλια με τα οποία επενδύετε τα επώδυνα μέτρα συμμετέχοντας δήθεν στην αγωνία του λαού που πράγματι υποφέρει.
Τι λέτε λοιπόν τώρα;
Είναι σωστό να βομβαρδίζετε ένα λαβωμένο λαό με σχόλια δήθεν συμπαράστασης σκαλίζοντας ουσιαστικά τις πληγές τους;
Είναι σωστό να κινδυνολογείτε,ενώ βρίσκεται η χώρα σε συνθήκες πολέμου,οτι τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά και να στερείτε απο τον κόσμο το πολιτιμότερο αγαθό που είναι η ελπίδα αλλά και το κουράγιο να κάνει θυσίες αφού πιστεύει οτι όλα πάνε χαμένα.
Πρέπει να συνηδειτοποιήσετε οτι η ζημιά που κάνετε αυτή την περίοδο που η χώρα έχει φτάσει στην ώρα μηδέν είναι πολύ μεγάλη και για αύτο πρέπει να αλλάξετε τακτική γιατί τελικά θα απαξιωθείτε και εσείς οπώς οι πολιτικοί.
Ο λαός θέλει ενημέρωση σοβαρή,επίκαιρη και αντικειμενική με σχόλια όπως αυτά που γίνονται σε συνθήκες πολέμου εμψυχώνοντας,ανεβάζοντας το ηθικό του και  δίνοντας συχγρόνως ελπίδα οτι οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες.
Τώρα λίγα επί της ουσίας.
Η  κ.Λαγκάρντ επικεφαλής του ΔΝΤ μας ζητά για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου εφαρμογή εφαρμογή εφαρμογή.Η απάντηση η δική μας πρέπει να είναι συναίνεση και συνεργασία  τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν γίνεται εφαρμογή δισβάστακτων και επώδυνων μέτρων όταν την αντιμάχονται σύσσωμη η αντιπολίτευση με τις συντεχνιακές ομάδες που επηρεάζει,όταν μάλιστα σε αυτές προστεθούν και οι βολεμένοι του ΠΑΣΟΚ. Για αύτο βλέπουμε να καθυστερεί η εφαρμογή των μέτρων η οποία οφείλεται και στην κυβέρνηση, να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι να απαιτούνται νέα μέτρα ο κόσμος να έχει εξαντλησει τα όρια αντοχής του και η χώρα να έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης.
Απαιτήται αυτή την ώρα λοιπόν συναίνεση-συνεργασία με κίνητρο μόνο την σωτηρία της χώρας και όχι να προτείνουμε κ.Πρετεντέρη ως μόνη διέξοδο τις εκλογές που επιφυλάσσουν εκπλήξεις και ακυβερνησία.Συστήσετε λοιπόν κ.κ.μεγαλοδημοσιογράφοι στον κ.Σαμαρά να συνεργαστεί με τον  κ.Παπανδρέου για να σωθεί η χώρα. Ήδη το έχουν κάνει ο κ.Παπαχελάς Διευθυντής της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και ο κ.Καψής Διευθυντής των ΝΕΩΝ   όταν με τον τρόπο του  συνιστά συναγερμό. Εσείς αντίθετα καλλιεργείτε στον κ.Σαμαρά την ελπίδα οτι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία όταν στις δημοσκοπήσεις πέρνει 22% ποσοστό που περιορίζεται κάτω απο το σκληρό πυρήνα των οπαδών της Ν.Δ.
Με αυτό τον τρόπο κάνετε ζημιά στη Ν.Δ.  αλλά κυρίως στη χώρα γιατί  μπορεί τελικά να οδηγηθεί σε εκλογές που θα είναι η ολική καταστροφή της.  Το χειρότερο όμως απο όλα είναι οτι το κινητρό σας δεν είναι σαφές.  
Αλλάξτε λοιπόν τακτική. Και αν τελικά δεν μπορείτε να ξεφύγετε απο τα τετριμμένα τότε αφήσετε το λαό μόνο του και αυτός θα ενεργοποιήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα σκεφτεί θα το ταυτίσει με τη σωτηρία της χώρας και με μπούσουλα την ευρηματικότητα  και το φιλότιμο του ίσως βρεί το δρόμο για να σώσει. Τελειώνοντας θα επικαλεστώ ένα μεταφυσικό αξίωμα του συγγραφέα ΚΟΕΛΙΟ που λέει οτι <<Εάν κανείς θέλει κάτι πάρα πολύ μπορεί το Σύμπαν να συνομωτήσει και να το αποκτήσει>>. Θα μπορούσε λοιπόν και ο λαός να θελήσει πολύ να σώσει την χώρα ώστε το Σύμπαν να συνομωτήσει για να γίνει το θαύμα γιατί πλέον μόνο περί θαύματος πρόκεται.Εμείς προς το παρόν έχουμε  καταφέρει να συνομωτήσει το Σύμπαν εκτός και εντός Ελλάδος για να πτωχεύσει η χώρα μας. Στο χέρι μας έναι να αλλάξουμε αυτό το κλίμα. Πρέπει όμως να μας γίνει συνείδηση οτι για να αλλάξουμε το κλίμα χρειάζεται συχρόνως να αλλάξουμε νοοτροπία και να απαλλαγούμε απο το κυρίαρχο εγώ μας όλοι αλλά κυρίως οι πολιτίκοι,δικαστικοί,δημοσιογράφοι,καναλάρχες,μεγαλοβιομήχανοι,μεγαλοεπειχηρματίες,μεγαλοέμποροι,εργατοπατέρες, και γενικά όλο το διαπλεκώμενο σύστημα που εκμαύλισε ένα περήφανο λαό και οδήγησε μια όμορφη χώρα στην πτώχευση και την απαξίωση.
Ντροπή σε όλους μας που οδηγήσαμε την χώρα μας σε αυτή την κατάσταση και είναι μεγαλύτερη η ντροπή που νομίζαμε τώρα οτι είμαστε πραγματικά ελεύθεροι.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει συστράτευση όλων μας για να υπάρξουμε ως κράτος ελεύθερο όταν η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος  οδηγηθεί αναγκαστικά σε θετικές πολιτικές εξελίξεις με κοινωνικό αντίκρισμα.
Αυτές οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν γιατί το ισχύον σύστημα των αγορών <<ΚΑΖΙΝΟ>>θα ανατραπεί απο μόνο του επειδή με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που δημιουργεί λόγω της δομής του δεν έχει μέλλον.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν η χώρα μας να έχει μέλλον για να ζήσουμε αυτές τις εξελίξεις.

                                                                                                          
                                                                                                          Στέλιος Ορφανουδάκης